HEKLANJE

Gdje je nestala moja plaća?

TEMU APP 100 E KUPON

Tipičan scenarij je da dobijete svoju plaću. Nakon što se oporavite od šoka zbog toga koliko je malo ostalo nakon oporezivanja, nastavljate s podjelom na sve svoje nepodmirene račune, s namjerom da sve što preostane stavite u svoju ušteđevinu.

Ali čini se da nikada ništa ne ostaje i vaša ušteđevina ne raste.



Bolji plan bi bio prvo platiti sebi. Ne dopustite da vam novac dođe u ruke.
Možda ćete otkriti da na ovaj način zapravo počinjete puno brže povećavati svoju ušteđevinu.

Ako radite za poslodavca s planom od 401K, prvo što biste trebali učiniti je financirati ga do maksimuma. Ako si to ne možete priuštiti, barem uložite dovoljno da od svog poslodavca dobijete puni odgovarajući doprinos.

Ovo je ulaganje napravljeno prije poreza. Vaša je investicija veća i s doprinosom poslodavaca brzo raste.

Zatim neka brokerska kuća ili tvrtka uzajamnog fonda mjesečno tereti vaš bankovni račun. Taj bi novac prvo trebao ići u IRA-u – ako imate pet ili više godina do mirovine, neka bude Roth IRA.

Zatim neka se zaduži još nekoliko dolara kako bi se ušlo u jeftini uzajamni fond bez opterećenja. Što ste mlađi, to vaš izbor fonda može biti agresivniji.

Nakon što to učinite, smislite kako platiti svoje račune i životne troškove. Ako nemate novca, smanjite troškove života i iskoristite dodatni novac za otplatu duga.

Prvo počnite s najnižim saldom. Nakon što je taj dug plaćen, uzmite iznos novca koji ste plaćali na taj dug i dodajte ga uplati sljedećeg najnižeg duga. Nastavite s ovim i možete biti potpuno bez dugova u roku od 5 do 7 godina.



Druga verzija ove metode je prvo plaćanje duga s najvećom kamatnom stopom. Glavnina je ista, samo vidite veći napredak s prvom metodom, iako bi mogla biti skuplja na temelju toga kako je vaš dug raspoređen.

(Ako mi ne vjerujete, nabavite premijernu verziju Microsoft Money ili Quicken i upotrijebite modul “Smanjenje duga”. Bit ćete šokirani koliko ćete novca uštedjeti i koliko brzo možete eliminirati dugove na ovaj način.)

Ideja je škrtariti nauštrb vašeg trenutnog životnog stila, ostavljajući da vaša ušteđevina raste, a vaš dug da se smanji.



Znam da će mnogi ljudi koji ovo čitaju vrištati da je ovo nemoguć plan.
Ali to je sasvim izvedivo uz malo snage volje i sposobnosti da neko vrijeme odgodite zadovoljstvo.

Problem je u tome što ako to ne učinite, vaša bi budućnost mogla biti vrlo mračna.

Savjeti za manikuru i pedikuru

Dobro njegovani nokti mogu biti razlika između izvrsnog i lošeg prvog dojma. Način na koji održavate svoje nokte govori puno

Posao je igra

Kao poslovni trener povremeno smatram korisnim podsjetiti svoje klijente da se razvedre. Reći ću nešto poput “To je igra; ovo