HEKLANJE

Ideje za uređenje dvorišta

TEMU APP 100 E KUPON

Bez obzira gdje živite, nema ništa bolje od opuštanja na otvorenom u toploj ljetnoj noći gledajući kako vaše ideje za uređenje dvorišta oživljavaju.
Nažalost, ponovno uređenje vašeg cijelog okućnice tijekom jedne vegetacijske sezone može biti nepovratno, skupo i zahtijeva temeljito planiranje.
Evo jednostavnog rješenja: razdvojite svoje dvorište na “sobe” i preuredite jednu sobu svake godine. Ovo je posebno korisno ako imate ograničeni proračun. Vaši će rezultati biti puno bolji ako potrošite što više vremena i novca na jedan projekt, umjesto da pokušavate preurediti cijelo dvorište odjednom za isti iznos novca.
Iako istovremeno uređujete samo jedan dio dvorišta, ipak vam je potreban cjelokupni plan. Koristeći milimetarski papir, skicirajte trajne strukture na svom imanju uključujući kuću, vanjske zgrade, palubu i drveće.
Ovo je također dobar trenutak da razmislite koje postojeće biljke i grmovi neće biti dio novog krajolika.
Napravite kopije svoje skice i eksperimentirajte s različitim dizajnom. Uključite ideje koje vam se sviđaju iz časopisa ili vrtova koje ste posjetili.
Ako ste domaćin čestim kuharskim izletima, vjerojatno ćete htjeti držati dvorište otvorenim i posaditi uz granice. Ako vam ne treba prostor, možete stvoriti pravu dramu s otočnim krevetom, stazama, solarnom rasvjetom i izrezima za udoban namještaj za opuštanje.
Evo nekoliko ideja koje ćete iskopati:
Probir s biljkama
Ako vaše dvorište nema ogradu, možda biste trebali razmisliti o sadnji reda gloga, kleke, arborvitae ili kombinacije ovih grmova kako biste stvorili privatnost i pružili pozadinu za buduće cvjetnjake. Strateški smješten zimzeleni paravan također će osigurati zaštitu od vjetra od zimskih vjetrova i nanošenja snijega.
Planiranje graničnog cvjetnjaka
Najteži dio dizajna obruba je odabrati cvijeće koje se nadopunjuje i bojom i visinom. Popis trajnica koje ovdje predlažem je za gredicu široku šest stopa u pretežno sunčanoj situaciji. Široka, u ovom slučaju, znači izvana od biljnog paravana ili ograde, a ne duljinu kreveta.
Koristite 3 ili 5 biljaka za svaku vrstu cvijeta i ostavite 16”–18” između svake biljke. Ostavite 20”–22” između različitih biljnih skupina. Sadnja neparnog broja biljaka vizualno je privlačnija od parnog broja.
Ostavite dovoljno prostora na stražnjoj strani kreveta za pristup. To će također spriječiti gušenje potrebnog zraka i svjetlosti iz biljaka u stražnjem dijelu.
Ovo su moji prijedlozi za višegodišnju granicu. Odabrani su za dugo izlaganje, s prvim cvjetovima koji se pojavljuju u travnju, a posljednji u listopadu.
Visoke biljke za zadnji red: SEDUM ‘Jesenska radost’; RUDBEČKA Zlatoštrka; PHLOX Bijela; IRIS svijetloplava ili žuta; VERONICA Plava; SOLIDAGO ‘Zlatni tuš’; i HOSTA fortunei ‘Picta’.
Kraće biljke za prvi red: GERANIUM grandiflorum; POTENTILLA ‘Firedance’; HUECHERA ružičasta; ASTER patuljasto plava; SEDUM Krv zmajeva; ACHILEA ‘Mjesečina’; i ERIGERON ‘Prosperitet’.
Očito, ove biljke neće biti najbolji izbor za svako podneblje. Knjiga vrijedna pažnje koja će vam pomoći pri odabiru biljaka porijeklom iz vaše klimatske zone je The Comfortable Lazy Garden. Također je izvrsna referenca za početnike vrtlare.
Otočni krevet
Otočna gredica, kako i samo ime govori, zasađena je usred dvorišta okružena morem trave. Može se razlikovati u obliku i veličini prema vašoj mašti i raspoloživom prostoru. Skalirajte biljke od najviših u sredini do najnižih na rubovima.
Unaprijed planirani vrtovi
Razumijem da sav ovaj latinski mumbo jumbo može biti zastrašujući za vrtlare koji prvi put rade, to je bilo za mene. Ako želite gotova rješenja, Direct Gardening nudi širok izbor unaprijed planiranih vrtova dizajniranih da izuzmu sve nagađanja odabira i postavljanja biljaka.
Značajka vode
Zamislite reflektirajuću ljepotu ribnjaka ili nježno prskanje vodopada koji je napravio čovjek. Što kažete na tobogan visok 100 stopa? Možda sljedeće godine.
Učinite uslugu svom dvorištu
Prije nego što kupite bilo koju vegetaciju, posjetite pravi vrtni centar za savjete o drenaži i pripremi tla. Također, ponesite kopiju svog plana; uzorak tla i dodatna kreditna kartica za slučaj da jedva čekate godinama da ostvarite svoje ideje o uređenju dvorišta.