HEKLANJE

Izbjegavajte zamke kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste poput većine Amerikanaca, ponude za kreditne kartice stižu vam na poštu svakodnevno. Zašto su kartičarske kuće toliko željne vašeg poslovanja? Mnogo je razloga.

Kreditne kartice, s jedne strane, nisu besplatna gotovina. Dovoljno smiješno, mnogi kupci o njima razmišljaju na ovaj način, a to je – aha! – način na koji tvrtke koje izdaju kreditne kartice zarađuju.



Kad budete čitali sitnim slovima o kreditnim karticama, primijetit ćete da postoje različiti APR-ovi ili godišnje postotne stope. To se odnosi na iznos kamate koji ćete platiti na troškove kreditne kartice ako u cijelosti ne podmirite svoj mjesečni dug. Razmislite o tome kada ste posljednji put išli u kupovinu. Jeste li pogledali oznake i provjerili možete li sve što ste kupili platiti vašom mjesečnom plaćom? Ako ne, vi ste ostvarenje sna kartičarske kuće. Vidite, te se tvrtke oslanjaju na šansu da će potrošači koristiti svoje kreditne kartice za kupnju više nego što si zapravo mogu priuštiti u trenutku kupnje. Kada račun dođe i ne može se platiti u cijelosti, kupac plaća kamatu na ovaj posuđeni iznos, a ta se kamata svakodnevno nakuplja. Ovaj novac ide ravno na bankovni račun tvrtke koja izdaje kreditnu karticu. S tisućama klijenata koji mjesečno padaju u ovu nevolju, možete vidjeti gdje se tvrtke brzo bogate.

Ali kako izbjeći upadanje u zamku kreditne kartice? Malo promišljanja i planiranja proračuna može vam pomoći da spriječite plaćanje kamata, a opet vam omogućiti da iskoristite pogodnosti kreditne kartice.

Uzmimo za primjer kreditne kartice za kilometražu. Većina zračnih prijevoznika nudi kreditne kartice koje vam donose milje za česte letove na temelju količine dolara koju potrošite. Zamamno, zar ne? Naravno. Samo pazite koliko ste u mogućnosti potrošiti mjesečno i nemojte dopustiti da pretjerate. Lako je provjeriti stanje svoje kreditne kartice putem interneta ili telefona. Saznajte kada je datum zatvaranja vašeg mjesečnog izvoda i pobrinite se da ostanete ispod svog ograničenja. Na taj način možete iskoristiti bonus bez da upadnete u kolotečinu.

Kad već govorimo o kolotečini kreditnih kartica, vratimo se na onu stvar s kamatama. Jeste li znali da se kamate, ako nisu plaćene, također obračunavaju? Pogledajte ovaj primjer. Nakupili ste 10 USD kamata na svojim kreditnim karticama u jednom mjesecu, na temelju stanja od 100 USD. (Ovo pretpostavlja 10% mjesečne kamate.) Budući da to ne platite, kamata za sljedeći mjesec nakuplja se na novo stanje od 110 USD. To znači da sljedeći mjesec dugujete dodatnih 11 USD! To je ukupna naknada od 21 USD za vaših 100 USD u kupnji. Jeste li stvarno našli povoljnu ponudu kada ste kupili tu jaknu na 20% popusta? Vjerojatno ne.

Ako kupujete odgovorno i pratite svoje kupnje, možete izbjeći zamke kreditnih kartica. Budite pametni potrošač i kreditne kartice mogu vam ići u prilog.

Okretni moment i sigurnost vozila

Uloga okretnog momenta u sigurnosti vozila Okretni moment, također poznat kao moment sile, predstavlja mjernu veličinu koja opisuje sposobnost vozila