HEKLANJE

Izbjeljivanje zubi

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, što je zapravo izbjeljivanje zubi? Sljedeće izvješće uključuje neke fascinantne informacije o izbjeljivanju zubi – informacije koje možete koristiti.

Izbjeljivanje zubi, poznato i kao izbjeljivanje zuba, uobičajen je postupak u općoj stomatologiji, ali posebno u području estetske stomatologije. Mnogi ljudi smatraju da su bijeli zubi privlačna karakteristika osmijeha. Dječji mliječni zubi općenito su bjelji od zuba odrasle osobe koji slijede. Kako osoba stari, zubima odrasle osobe često se povećava vrijednost – to jest, postaju tamniji. Ovo tamnjenje nastaje zbog promjena u mineralnoj strukturi zuba jer caklina postaje manje porozna. Zube također mogu postati obojene bakterijskim pigmentima, hranom i duhanom.



Kako se bijeli zubi podsvjesno vežu uz mladost, postali su poželjni. Ovo je postalo očitije sa širenjem američke kulture diljem svijeta, gdje je posebno bijeli osmijeh skovan kao “holivudski osmijeh”. U postupku izbjeljivanja zuba koriste se oksidirajuća sredstva kao što je vodikov peroksid kako bi se posvijetlila boja zuba. Oksidirajuće sredstvo prodire u poroznosti u štapićastoj kristalnoj strukturi cakline i oksidira interprizmatične naslage mrlja; tijekom određenog vremena sloj dentina koji se nalazi ispod cakline također se izbijeli.

Postoje dvije glavne metode izbjeljivanja. Prvi uključuje primjenu visoke koncentracije oksidirajućeg sredstva u kratkom vremenskom razdoblju, što je tzv. uredsko izbjeljivač. Ovo daje brze rezultate, ali postoji rizik od kemijskih opeklina mekih tkiva. Stoga većina postupaka izbjeljivanja u ordinaciji koristi svjetlosno polimerizirajući zaštitni sloj koji se pažljivo nanosi na desni i papile (vrhovi desni između zuba). Sredstvo za izbjeljivanje je ili karbamid peroksid, koji se u ustima razgrađuje u vodikov peroksid, ili sam vodikov peroksid. Gel za izbjeljivanje obično sadrži do 35% ekvivalenta vodikovog peroksida.

Alternativna metoda uključuje korištenje tankog štitnika za usta ili trake za držanje niske koncentracije oksidirajućeg sredstva uz zube čak nekoliko sati dnevno u razdoblju od 5 do 14 dana. To je poznato kao izbjeljivanje koje se može uzeti kod kuće ili bez recepta. Ovo je sporiji proces, ali ima manje rizika za meka tkiva. Sredstvo za izbjeljivanje je obično manje od 10% ekvivalenta vodikovog peroksida.

Tipičan tijek izbjeljivanja može proizvesti dramatična poboljšanja u kozmetičkom izgledu većine obojenih zuba; međutim, neke mrlje ne reagiraju na izbjeljivanje. Bojanje tetraciklinom može zahtijevati dugotrajno izbjeljivanje jer je potrebno više vremena da izbjeljivač dođe do sloja dentina. Dekalcifikacije bijelih mrlja također mogu biti istaknute i postati uočljivije.

Nedavno su učinjeni napori da se ubrza proces izbjeljivanja korištenjem svjetla. Studije su pokazale različite rezultate u pogledu učinkovitosti izbjeljivanja aktiviranog svjetlom.

Nuspojave izbjeljivanja zuba uključuju kemijske opekline (ako oksidans visoke koncentracije dođe u dodir s nezaštićenim tkivom, što može izbijeliti ili promijeniti boju sluznice), osjetljive zube i prekomjerno izbjeljivanje (u struci poznato kao “zubi na vratima hladnjaka”). Rebound, ili zubi koji gube učinak izbijeljenosti i potamne, također je problem, a neke studije pokazuju učinak rebounda tijekom 30 dana. Nedavna studija Kugela i suradnika pokazala je da se čak 4 nijanse svjetline mogu izgubiti tijekom 30 dana s aktiviranim svjetlom/uredskim izbjeljivanjem.

Sezona je!

Sezona je da ponovno počnete kupovati darove. No, umjesto borbe s gužvom, vremenom i umorom, imamo najveći izum naše generacije