HEKLANJE

Izvan vremena: Savjeti za mali razgovor za umrežavanje vaše male tvrtke

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li ikada bili pozvani na sastanak poslovnog umrežavanja ili ručak, ili ste razmišljali o odlasku na događaje umrežavanja svoje gospodarske komore, ali ste odlučili da to ne učinite jer nikad ne znate što reći da započnete razgovor?

Bio sam tamo – i evo jednostavnog trika koji sam naučio da mi pomogne da se osjećam ugodno uz mali razgovor na koktel zabavi. Većina ljudi koji me poznaju ne bi o meni mislili da sam “sramežljiva” – a ja to nisam – većinu vremena. Međutim, kada je riječ o “umrežavanju”, nekada sam se mučio s malim razgovorima.



Sve dok nisam naučio trik FORM.

FORM radi odlično jer radi kao alat za pamćenje kada ste u društvenim situacijama i želite upoznati osobu s kojom razgovarate i želite da se ta osoba sjeća vas – i vašeg posla. Umjesto da pričate o vremenu, koristite OBRAZAC kako bi se vaš razgovor računao.

FORM je kratica za Family, Occupation, Recreation i Message – četiri područja koja možete koristiti kao pomoćnike u razgovoru u bilo kojoj društvenoj situaciji.

Obitelj – pitati žive li u blizini, jesu li porijeklom iz tog područja ili su se tamo nedavno preselili, imaju li obitelj – sve su to izvrsni početnici za razgovor. To navodi osobu da govori o sebi, a vama daje priliku da učite o njoj.

Zanimanje – čime se bavite? Kada vam kažu što rade, imate sjajnu priliku pitati ih o njihovom poslu – ako se radi o industriji s kojom ste upoznati, možete komentirati koliko je konkurentna ili izazovna. Ako niste upoznati s njihovom industrijom, evo prilike da saznate više o njoj.

Kad vas pitaju što radite, pripremite svoj govor u dizalu od 30 sekundi. Ovo je opis vašeg poslovanja koji možete reći u samo nekoliko rečenica koje artikuliraju čime se bavite.

Na primjer, za svoju tvrtku rekao bih da “pomažem vlasnicima malih i srednjih tvrtki da plasiraju svoje fizičke poslove na internetu, pronalaze nove lokalne klijente, povećavaju prodaju i razvijaju svoje poslovanje.”



Rekreacija – ovo je jednostavno! Što ti radiš da bi se zabavio? Ako se bavi sportom ili hobijem u kojem i vi uživate, možete razmijeniti priče i doista izgraditi nezaboravan odnos s osobom.

Na primjer, ako upoznam nekoga i on mi kaže da voli putovati – tada mogu razgovarati s njim satima, učeći o mjestima koja je posjetio. Također mogu s njima podijeliti svoju strast prema fotografiji i kako me je moj fotoaparat uveo u neke zanimljive avanture dok smo bili na putu.

Poruka – kada osjetite da se razgovor završava ili želite prijeći na susret s drugim ljudima u grupi, pripremite svoju “poruku” koju želite da ta osoba zapamti o vama. To je nešto poput vašeg govora u dizalu, ali puno osobnije za osobu s kojom razgovarate.



Za mene je moja poruka jednostavna. “Bilo je sjajno upoznati te, Bobe. Ako ti ikad zatreba pomoć u online marketingu tvog poslovanja – ili naiđeš na nekoga tko treba – znaš koga trebaš nazvati.”

Ako se vaša tvrtka bavi prodajom vodovodnih potrepština, samo malo promijenite to: “Drago mi je što smo se upoznali, Bob. Ako ti ikad zatreba nova slavina, ja sam tvoj čovjek!”

Naravno, podrazumijeva se da kada vam daju svoju karticu, vi ćete i njih uputiti u posao – a svakako biste trebali. Rastuće plime podižu sve brodove, a što više preporuka možete poslati drugima, to će ih više i oni poslati vama.



Možete preskočiti neke od prva 3 koraka ili ih obraditi drugim redoslijedom – ali vaša je poruka ključna. Prvo i najvažnije, želite izgraditi odnos s osobom s kojom razgovarate, a to počinjete s prva 3 pitanja. Vaša poruka koju im dajete dok se spremate otići pomaže im da se prisjete tko ste i što radite – što je nevjerojatno moćan način korištenja umrežavanja za povećanje broja preporuka i baze klijenata.

Isprobajte FORM sljedeći put kada zapnete za početak razgovora i gledajte kako vaša mreža – i vaša baza korisnika – rastu kao rezultat.

Prečac do glatke i zdrave kože!

Imate 25 godina, a izgledate 35. Krivite svoju kožu! Koža je najveći organ u tijelu i najizloženiji. Zagađenje, ultraljubičaste zrake