HEKLANJE

Jao! U E-commerce Taxlandu

TEMU APP 100 E KUPON

Pokušavajući se pridržavati poreznih zakona za svoje e-poslovanje, možete se naći u situaciji da padnete u zečju rupu, prođete kroz ogledalo i prisustvujete Mad Tea-Party.

Zdrav razum, logika i poštenje nikada se nisu u potpunosti primijenili na područje oporezivanja, ali to se posebno odnosi na transakcije e-trgovine.



1. Kanadska carina želi vam dobrodošlicu u Kanadu!

Budući da se nalazim u Kanadi, počnimo ovdje.

Kanada ima ono što biste mogli nazvati nacionalnim porezom na promet ili porezom na dodanu vrijednost (PDV). Ovaj porez na robu i usluge (GST) od sedam posto primjenjiv je na mnoge kanadske transakcije.

Ne samo da je ključno utvrditi je li oporeziva prodaja izvršena u Kanadi ili ne, već i gdje u Kanadi. Ako je napravljen (ili se smatra da će biti napravljen) u bilo kojoj od provincija Harmoniziranog poreza na promet (HST) (Nova Škotska, New Brunswick i Newfoundland i Labrador), primjenjuje se viša stopa HST-a od petnaest posto. To je zato što su te pokrajine dopustile Kanadi da umjesto njih ubire njihove pokrajinske poreze na promet.

Također, svaka pokrajina i teritorij ima svoja pravila. Ontario naplaćuje osam posto poreza na maloprodaju na mnoge tipične internetske transakcije, dok Alberta nema pokrajinski porez na promet.

Naravno, ovo je samo hvatanje površine. Cijeli ovaj članak je pretjerano pojednostavljivanje vrlo složene teme. Svakako će vam trebati profesionalni savjet koji će vam pomoći kroz E-Commerce Taxland.

2. Kad izvoz nije izvoz



U Kanadi, izvoz je prodaja “nultom stopom” za potrebe GST-a. To znači da kada pošaljete proizvod nekome izvan Kanade, ne naplaćujete GST, ali imate pravo tražiti (ili odbiti od GST-a koji ste prikupili) sve “olakšice za ulazni porez” (GST koji ste platili u poslovne svrhe ) za taj izvoz. Ideja je, pretpostavljam, poticanje izvoza.

Međutim, ako izvozite proizvode koji nisu materijalna, fizička dobra, oprez! Postoje mnoge zamke na koje treba pripaziti.

Kao jedan primjer, razmotrite digitalizirane proizvode koje biste mogli prodavati sa svoje kanadske web stranice, kao što su e-knjige, softver koji se može preuzeti ili pretplate na sadržaj. Smatralo bi se da prodajete “nematerijalno osobno vlasništvo”. Osim ako se vaš proizvod također smatra “intelektualnim vlasništvom” (poput softvera ili e-knjiga koje ste proizveli ili za koje ste dobili prava), morat ćete naplatiti GST. Razlog zašto je, prema Kanadskoj carinskoj i poreznoj agenciji, taj MOŽE se koristiti unutar Kanade, čak i ako nije.



Recimo da ste kupcu u Sjedinjenim Državama prodali članstvo za pristup digitaliziranom sadržaju (iz različitih izvora) na vašoj kanadskoj web stranici. Budući da nema ograničenja u pogledu toga gdje se nematerijalno osobno vlasništvo može koristiti, a vlasništvo se ne smatra intelektualnim vlasništvom (niti pružanjem usluge), američki kupac podliježe GST-u, čak i ako nikada ne dođe u Kanadu.

Začudo, ista logika ne vrijedi kada Amerikanac kupi običnu knjigu (ili automobil) koju bi MOGAO donijeti sa sobom u Kanadu i koristiti je ovdje. Istina je da je Kanadi lakše procijeniti takve predmete na granici nego u kibernetičkom prostoru, ali ne znam za nijedan slučaj da su Amerikanci bili oporezovani na knjige ili automobile koje donesu sa sobom kad dođu živjeti u Kanadu na otprilike pola godina.

Kao kanadski podnositelj registracije, jedan od načina na koji biste mogli zakonski izbjeći ovu glupu March Hare je da izričito navedete na svojoj web stranici i fakturi da je upotreba takve nematerijalne osobne imovine u Kanadi zabranjena (ili zahtijeva dodatnu naknadu i plaćanje GST-a).



3. Kad uvoz nije uvoz

Roba poslana u Kanadu podliježe GST-u pri uvozu. Takav se porez često utvrđuje na granici. Ali što ako ste Kanađanin registriran za GST, prodajete kanadskom kupcu, ali je vaš dobavljač u stranoj zemlji?

Pretvarajte se da je vaš kupac iz Kanade kupio knjigu od vas na vašoj kanadskoj web stranici. Vaš dobavljač za isporuku nalazi se u Sjedinjenim Državama i registriran je za GST. Vi faksirate svoju narudžbu američkoj tvrtki, a oni zauzvrat šalju knjigu umjesto vas (zajedno s carinskom deklaracijom i njihovim poslovnim brojem za GST).

Budući da su platili GST, ne biste pomislili da ćete ga morati ponovo naplatiti, zar ne? “Pogrešno!”, smiješi se Cheshire mačak. Budući da ste registrant koji se nalazi u Kanadi, morate naplatiti i uplatiti GST

Ali imate pravo na olakšice za pretporez, zar ne? U mnogim slučajevima odgovor je “Ne”.

Možda će vam biti vrlo teško zadovoljiti dokumentarne i druge tehničke zahtjeve. Na primjer, nije neuobičajeno da američki dobavljači u potpunosti odbiju izdati fakturu koja rastavlja GST ili vam dopustiti da budete uvoznik. To im nepotrebno komplicira život i jednostavno im ne treba pogoršanje.

Postoje odredbe o poreznim olakšicama koje pokrivaju drop shipping, prodajne agencije i druge situacije. U mnogim je slučajevima, nažalost, najpraktičnije rješenje dopustiti dvostruko plaćanje poreza.

4. Kada podliježete porezu kada niste podložni porezu

Ima smisla da zemlje nameću porez na prodaju i prihod ostvaren u svojoj jurisdikciji. Ali ima li smisla da Njemačka oporezuje prodaju ostvarenu u Sjedinjenim Državama?

Zapravo, počevši od 1. srpnja 2003., Europska unija učinila je upravo to nametanjem poreza na internetsku prodaju.

To znači da ako netko iz Engleske kupi e-knjigu od nekoga u Sjedinjenim Državama, Amerikanac bi trebao podnijeti ovaj porez. Naravno, da je prodaja bila nekome u Njemačkoj, porezna stopa bi bila drugačija.

Obrazloženje iza ovoga je sljedeće: budući da zemlje ne mogu ubirati porez na promet internetskih transakcija na svojim granicama, jedini način na koji ga mogu ubirati (osim sustava samooporezivanja) jest porez na promet putem interneta. Nadalje, tvrdi se da su poduzeća u Europskoj uniji u velikom konkurentskom položaju jer moraju ubirati porez na dodanu vrijednost (PDV), a druga ne.

Znam što misle. Dobrodošao u klub!

Opasnost i simptomi hipervitaminoze

Želja za zaštitom i jačanjem imunološkog sustava vitaminima odobrava, ali u nekim slučajevima takav oporavak može dovesti do nepredviđenih situacija.

Kratka povijest podcastinga

Jeste li se ikada zapitali o evoluciji podcasta? Iako je podcasting relativno mlada tehnologija, još uvijek ima prilično fascinantnu iako

Kupnja džepnog bicikla

Jedan od najnovijih izuma je džepni bicikl. Postoji mnogo bicikala za odabir, a proizvođači žele uvesti više varijanti i stilova.

Savjeti za kreditne kartice

Postoje savjeti o kreditnoj kartici, a zatim i tajne kreditne kartice. Ovi potonji su malo poznati trikovi kojima vas izvode