HEKLANJE

Kratka povijest podcastinga

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se ikada zapitali o evoluciji podcasta? Iako je podcasting relativno mlada tehnologija, još uvijek ima prilično fascinantnu iako kratku povijest. Pozadina riječi “podcast” prilično je fascinantna i odražava dinamičnu prirodu internetske zajednice.

Podcasting je pojam koji je skovan tek 2004. godine, kombinirajući dvije riječi: iPod i emitiranje. Ironično, ova je definicija donekle pogrešan naziv jer niti jedna komponenta nije potpuno točna. Ni za podcasting ni za slušanje podcasta nije potreban iPod ili neki drugi prijenosni player. Zapravo, podcaste je moguće slušati na bilo kojem uređaju koji podržava mp3, uključujući stolno računalo. Asocijacija na ime nastala je jednostavno zato što je iPod tvrtke Apple Computer bio najprodavaniji prijenosni digitalni audio player kada je podcasting počeo. Štoviše, nije potrebno ni zračno emitiranje.



Čak su i urednici New Oxford American Dictionary uskočili u podcasting i proglasili “podcasting” riječju godine za 2005. Pojam je definiran kao “digitalna snimka radijske emisije ili sličnog programa, dostupna na internetu za preuzimanje na osobni audio player.” Riječ će biti dodana u online verziju rječnika tijekom njihovog sljedećeg ažuriranja.

Termin podcasting skovao je novinar Ben Hammersley, a zatim ga je popularizirao bivši MTV VJ i medijski poduzetnik Adam Curry. Gospodin Curry stvorio je Applescript aplikaciju koja je automatizirala proces preuzimanja i sinkronizacije audio datoteka na iPod.

Predloženi su i drugi nazivi ili alternativna tumačenja slova, “POD”, od kojih je najpopularnije bilo “Personal On Demand”. Tehnološki pisac, Doc Searls, osmislio je ovu frazu još u rujnu 2004. Pojmovi kao što su “audio-blogging”, audio časopisi” i “web-casting” također su ponuđeni za opisivanje ovog jedinstvenog oblika medijske distribucije.

Druge fraze izvedene iz “pod” uključuju “podcastere” (one koji stvaraju podcaste) i “podcatchers” – posebne RSS agregatore koji povremeno provjeravaju i automatski preuzimaju novi sadržaj. Podcatching softver omogućuje korisniku kopiranje podcasta na prijenosne glazbene i video playere.

Popularnost podcastinga širi se poput požara zbog brzog usvajanja MP3 playera i želje potrošača da imaju svježi sadržaj. Podcasting je procvjetao jer ljudima daje veću kontrolu nad onim što slušaju i slobodu da svoje programe ponesu sa sobom.

Od bloganja se tehnologija nije činila tako neočekivanom i tako brzo i široko prihvaćena kao podcasting. Očekuje se da će se rast ove novonastale industrije brzo ubrzati zbog brzog prihvaćanja tehnologije u industriji radijskog emitiranja 2005. godine i Appleove distribucije iTunesa. Rastuća popularnost podcasta dovodi u pitanje model emitiranja konvencionalnog radija.

Iako je iTunes star manje od dvije godine, otprilike 4,8 milijuna ljudi preuzelo je podcast 2005. godine, u usporedbi s nešto više od 800.000 2004. godine. Prema istraživanju The Diffusion Group, ove godine očekuje se 11,4 milijuna slušatelja. Usluga Apple iTunes već nudi 15.000 podcasta, a slušatelji su se pretplatili na više od 7 milijuna.



Studija koju je proveo Bridge Ratings u studenome 2005. s radijskim slušateljima na deset nacionalnih tržišta pokazala je da približno 20% korisnika koji su ikada preuzeli i slušali podcast uskoro to i učini na tjednoj bazi. Ova grupa u prosjeku preuzima šest podcastova tjedno i provede otprilike četiri sata mjesečno slušajući podcaste koje preuzimaju.

Ova studija predviđa još dramatičniji rast industrije u budućnosti. Prema Bridge Ratingsu, očekuje se da će do 2010. rast publike podcasta dosegnuti konzervativnih 45 milijuna korisnika koji su ikada slušali podcast. Agresivne procjene stavljaju ovaj broj bliže 75 milijuna do ovog datuma.

Kako ovo utječe na vas?



Uz eksponencijalni porast slušanosti podcasta, podcasti vam nude vrlo moćan alat za promicanje vaših proizvoda ili usluga. Sjajna stvar kod podcasta je to što ih je relativno lako i jeftino izraditi. Podcasting može pomoći osigurati bliži odnos s vašom ciljnom publikom pružajući im zanimljive, informativne i česte novosti o događanjima u vašoj industriji. Ako imate web stranicu, nema razloga da nemate dostupan podcast jer ga nije teško postaviti i može značajno povećati promet na vašoj web stranici. Dakle, ukratko, podcasting bi trebao biti vitalna komponenta svake online marketinške kampanje.

Vrste kreditnih kartica

U sljedećim odlomcima trebali biste moći pronaći nekoliko bitnih činjenica o kreditnoj kartici. Ako postoji barem jedna činjenica koju prije