HEKLANJE

Je li Pluton planet ili nije?

Svijet znanosti svakodnevno se suočava s novim izumom. Danas je znanje najbrže rastuća i najrasprostranjenija stvar. Od osnovne škole uvijek su nam govorili da postoji devet planeta i da je Pluton među tim planetima. Ali ovo je zbunjenost u novim teorijama znanstvenika. pokazuje da su informacije pogrešne. Pa, je li Pluton planet ili ne, kao što smo tijekom godina naučili?
Otkriven 1930. godine kao 9. planet Sunčevog sustava, Pluton je odlukom Međunarodne astronomske unije 24. kolovoza 2006. uklonjen iz statusa planeta i smješten u kategoriju ‘patuljasti planet’. Na istom sastanku uvjeti jer smo bili planet također su određeni:
Da kruži oko Sunca.
Da ne bude satelit drugog nebeskog tijela osim sunca
Imajte masu dovoljno veliku da poprimi sferni oblik
Nakon što je očistio blizinu svoje orbite od drugih objekata
Iako je Pluton ispunio ostale uvjete, nije uspio jer je trebalo 250 godina da se završi jedna orbita oko Sunca i nije se dobro pomeo u blizini njegove orbite.Također je prošle godine otkriven Kuiperov pojas, koji je poput Plutona ispunjen objektima napravljen od leda i stijene koji orbitiraju van Neptunove orbite. Objekt Xena također je čekao da bude proglašen 10. planetom jer je nešto masivniji od Plutona, dok je klasificiran kao patuljasti planet jer nije očistio okolinu.

TEMU APP 100 E KUPON