HEKLANJE

Jesu li vaše cijene točne? Vodič korak po korak za postavljanje vaših cijena

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna od stvari koje je najteže utvrditi kada osnivate bilo kakvu vrstu uslužnog posla jest koliko ćete naplatiti za svoje vrijeme. Shvatite ovo kako treba i trebali biste imati mnogo kupaca i posao koji vam dobro plaća. Shvatite ovo pogrešno i vaš novi posao možda nikada neće ni pokrenuti.

Ako su vam cijene previsoke, vaši kupci će otići negdje drugdje – ali, ako su vam cijene preniske, mogli biste završiti radeći po cijele sate mjesecima jednostavno kako biste se pokvarili. Ili još gore, izgubiti novac!



Jedna od najčešćih pogrešaka novih tvrtki svih vrsta je mišljenje da su ljudi motivirani samo cijenom u odluci o kupnji. Shodno tome, uobičajeni početni pristup je saznati što drugi na istom poslu naplaćuju i podbaciti ih… nemojte upasti u ovu zamku.

Razmislite o tome još malo, na kraju krajeva, ovo će biti vaš život i bitno je da ste plaćeni odgovarajućim i pristojnim iznosom za svoje vrijeme i stručnost, pod uvjetom da i vi i vaši klijenti osjećate da dajete vrijednost za novac.

Sljedeća metoda možda nije najjednostavnija na svijetu, ali je vjerojatno jedna od najpouzdanijih. Koristite ove smjernice kako biste utvrdili koja je vaša stvarna tržišna vrijednost usluge koju nudite.

Što bi poslodavac platio za vaše vrijeme?
Prvo istražite što biste zaradili da radite za lokalnog poslodavca u sličnom području. Ako ste slobodni knjigovođa, provjerite velike tvrtke s vlastitim računovodstvenim odjelima. Ako ste automehaničar, provjerite lokalne tvrtke za popravak vozila, a ako ste privatni učitelj, provjerite škole i fakultete ili centre za obrazovanje odraslih i tvrtke za obuku.

Provedite neko vrijeme gledajući slobodna radna mjesta na internetu iu lokalnim novinama i steknite dobru ideju o prosječnoj godišnjoj plaći za svoj posao u vašem području.

Važna nota! Budući da većina zaposlenika s punim radnim vremenom ima 4 tjedna plaćenog odmora godišnje, oni zapravo rade samo 48 tjedana od 52 – a i vama će trebati odmor. Ovo je uzeto u obzir u izračunima u nastavku.

Radim kao slobodni instruktor za osobna računala za odrasle i u mom lokalnom području trenutna godišnja zarada za instruktore s punim radnim vremenom i one koji rade za privatne tvrtke za IT obuku je oko 51.000 USD. Koristit ću ovu brojku kao primjer izračunavajući koliko bih trebao naplaćivati svoje usluge.



Koliko je to po radnom tjednu?
51.000 USD podijeljeno s 48 tjedana je 1062,50 USD tjedno.

Troškovi poslovanja
Za razliku od zaposlenika, vi ćete morati pokriti troškove poslovanja. Morat ćete utvrditi brojku vlastitih poslovnih troškova u skladu s uslugom koju nudite. Srećom, u mom poslu to je relativno malo jer mi ne trebaju prostorije niti skupa oprema. Moj najveći trošak je moj auto. Vaš posao može biti drugačiji pa svakako uzmite u obzir sve, sve do omotnica i spajalica.

(U ovoj fazi nemojte uključivati kupnje za određene poslove kao što su zamjenski dijelovi za vozilo jer bi se oni naplatili pojedinačnom kupcu povrh naknade za vaše vrijeme).



Opći poslovni troškovi mogu uključivati:

Troškovi benzina / vožnje vozila (ne uključujući udio za vašu privatnu upotrebu)
Oglašavanje i promidžbene aktivnosti
Uredski materijal i pribor
Računalo (hardver, periferija, softver, potrošni materijal)
Troškovi obuke ako trebate ažurirati svoje vještine
Troškovi telefona, mobitela i interneta
Osiguranja uključujući poslovno osiguranje i osobno zdravstveno osiguranje
Profesionalne članske pretplate i stručni časopisi
Razno (troškovi parkiranja, poštarina itd.)
Alati vašeg zanata
Troškovi prostorija itd

Iako će možda biti teško biti precizan kada vaš posao tek počinje, pokušajte što točnije izmjeriti koliki će vaši režijski troškovi iznositi svake godine, zatim podijelite tu brojku s 48 tjedana koliko ćete raditi.



Moji vlastiti poslovni troškovi iznose oko 15 300 USD godišnje, pa nastavimo s našim primjerom:

15.300 dolara podijeljeno s 48 tjedana je 318,75 funti po tjednu troškova poslovanja

Dodaj ovo u moj cilj tjedne zarade:

1062,50 USD plus 318,75 USD je ciljni tjedni prihod od 1381,25 USD

Kako pomoću ove brojke izračunati svoju satnicu
Pretpostavimo u ovoj fazi da imate 40 sati na raspolaganju za rad svaki tjedan – to je u skladu s većinom zaposlenih s punim radnim vremenom. Razmislite koliko ćete sati od ovih 40 morati potrošiti na aktivnosti koje ne zarađuju kao što su putovanja između sastanaka, obavljanje administrativnih ili promotivnih aktivnosti. Pretpostavimo, za potrebe našeg primjera, da je to 10 sati tjedno (25% radnog vremena). Oduzmite ovaj broj od svojih ukupnih radnih sati kako biste dobili brojku od 30 naplativih sati.

Sada podijelite ciljnu tjednu zaradu s brojem sati koje zapravo možete naplatiti svojim klijentima za svoje vrijeme.

Nastavljajući s gornjim primjerom, moja bi stopa bila:

1381,25 USD podijeljeno s 30 naplativih sati = 46,04 USD po satu (zaokruženo na 46,00 USD po satu)

Da rezimiramo onda:

1. Lokalna prosječna plaća podijeljena s 48 tjedana.
2. Očekivani opći poslovni troškovi po godini podijeljeni s 48 tjedana.
3. Zbrojite gornje dvije brojke kako biste dosegli ciljni tjedni prihod.
4. Odredite koliko sati ćete izravno naplaćivati klijentima nakon oduzimanja sati koji ne zarađuju (kao što su administracija i putovanja).
5. Podijelite ciljnu tjednu zaradu s ovim brojem naplativih sati.
6. Dobivena brojka vaša je satnica.

Važna nota! Koristeći ovu metodu, nije važno radite li na svom poslu puno radno vrijeme, honorarno ili za malo dodatnog prihoda – vaša bi satnica trebala ostati ista. Temelji se na metodi koja vam omogućuje da pokrijete sve svoje troškove (uključujući 4 tjedna plaćenog slobodnog vremena) i još uvijek zaradite “tekuću stopu” za nekoga u vašem poslu.

Uz brojke iz vašeg početnog istraživanja, upotrijebite istu metodu da odredite koliko su vaše vrijeme i stručnost vrijedni u vašem lokalnom području i valuti. Naravno, uvijek postoji prostor za određenu fleksibilnost i na kraju ćete morati odrediti što će podnijeti vaše lokalno tržište, ali ovo je neprocjenjiva metoda za osiguravanje da svoju uslugu ne naplaćujete premalo ili značajno previsoko.

Naravno, za one od nas koji rade kao slobodni radnici, shvaćamo da ima mnogo više prednosti biti sam svoj šef od puke financijske nagrade!

I uvijek zapamtite, najvrjednija stvar koju svi imamo je VRIJEME – stoga vas molimo, nemojte se potcjenjivati!

Jesu li sirene mit ili istina?

Sirene su legendarna mitska vjerovanja koja imaju izgled ženskog čovjeka od pojasa prema gore, ali imaju i riblji rep. Legende