HEKLANJE

Kako najbolje koristiti kreditnu karticu

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste novi u svijetu kreditnih kartica, morate znati osnove prije nego što krenete i odaberete pravu kreditnu karticu. Iako se svi pojmovi i tvrtke koje nude kartice isprva mogu činiti zbunjujućima, ako napravite domaću zadaću, učenje osnova ne oduzima vam nimalo vremena. Evo nekoliko savjeta u vezi s osnovama korištenja i pronalaženja kreditne kartice:

Posuđivanje novca



Kreditne kartice su vjerojatno najčešći način posuđivanja novca. Kreditne kartice dostupne su iz mnogo različitih izvora, izvanmrežno i online. Dostupna je široka paleta različitih vrsta, a na prvi pogled može biti vrlo zbunjujuće. Međutim, ono što morate zapamtiti kod svih kreditnih kartica je da posuđujete novac i da kredit nije besplatan. Kada to shvatite, bit ćete u boljoj poziciji da dobijete karticu koja odgovara vašim potrebama.

Kamatne stope

Osim ako ne namjeravate plaćati svoj račun za kreditnu karticu u cijelosti svaki mjesec, tada morate biti svjesni kamatnih stopa kartica. Stopa se izračunava kao APR ili godišnja postotna stopa. Uobičajene stope trenutno su oko 13-18%, ovisno o tvrtki koju odaberete. Niže kamatne stope su očito bolje, ali imajte na umu da mogu postojati i drugi troškovi kao što su zakašnjele naknade ili naknade za prijenos itd. Također, ako ćete novac isplaćivati vrlo sporo, trebali biste pogledati druge vrste novca kreditiranje jer kreditne kartice imaju visoke kamatne stope.

Plaćanje računa

Mogućnosti plaćanja računa se razlikuju, a neke kartice imaju različite zahtjeve. Nekoliko kartica zahtijeva da platite cijeli račun svaki mjesec, ali većina zahtijeva da platite samo minimalnu uplatu. To je obično oko 2% cjelokupnog salda. Ako ne vraćate svoju karticu u cijelosti svaki mjesec, odaberite karticu koja ima pogodnosti za to. Neke kartice nude ‘cashback’ od oko 0,5% ili više, što znači da dobivate novac natrag svaki put kada nešto kupite.

naknade

Većina kreditnih kartica ima niz naknada koje će vam biti naplaćene. To uključuje naknade za zakašnjelo plaćanje, naknade za prekoračenje limita i godišnje naknade za korištenje. Ako znate da biste ponekad mogli kasniti s plaćanjem, odaberite karticu s niskim naknadama za kašnjenje. Također, pokušajte izbjegavati kartice s godišnjim naknadama, osim ako je ostatak paketa jako dobar. Neke kartice imaju uvodne ponude, poput bez kamata ili naknada za prijenose tijekom šest mjeseci. Ove kartice su dobre ako trebate prenijeti dug ili znate da možete vratiti stanje tijekom uvodnog razdoblja.



Dug

Zapamtite, ako niste oprezni, možete upasti u dugove na kreditnoj kartici iz kojih se može teško izvući. Trošite samo ono što si stvarno možete priuštiti i pokušajte svaki mjesec vratiti što veći dio salda. Kreditne kartice su izvrsne za hitne slučajeve ili raspodjelu troškova skupih stvari, a ako znate osnove, dobit ćete bolju ponudu na svojoj kartici.