HEKLANJE

Kako ne dobiti gripu dok radite u uredu

TEMU APP 100 E KUPON

S početkom hladnog vremena dolazi i sezona gripe i prehlade. Teško je ne zaraziti se ako morate biti u javnosti. Najteže je odoljeti prehladi u uredu. Znanstveno je dokazano da je dovoljno samo nekoliko sati da se virus proširi prostorijom. Koje metode prevencije će pomoći u održavanju zdravlja?
Operite ruke što je češće moguće
Idete u javni prijevoz, pritisnete tipku dizala, platite novcem i bez razmišljanja istim rukama dodirnete lice, izvučete telefon ili češalj. Na taj način prenosite tuđe bakterije na sebe. Stoga perite ruke sapunom najmanje 20 sekundi, na ulici i u transportu koristite dezinfekcijske gelove ili sprejeve koji su prikladni za nošenje.
Prekrivena mašću, nosna sluznica postaje gotovo imuna na viruse, oni umiru prije nego što dođu do respiratornog trakta.
Prozračite sobu
Otvorite prozore u uredu svaka dva sata po 5-10 minuta (i u to je vrijeme bolje napustiti sobu kako ne biste puhali). Ventilacija smanjuje koncentraciju virusa u zraku, smanjujući tako rizik od bolesti.
Koristite medicinske maske
Maske bi trebali nositi i oni koji kišu i oni koji su zdravi. Važno je zapamtiti da masku morate mijenjati svaka dva sata. Ako je moguće, izbjegavajte kontakt s bolesnom osobom.
Pijte puno tekućine
Dehidracija ometa normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Pijenjem vode ispirete viruse iz grla u želudac, gdje umiru.
Obrišite radnu površinu maramicama za dezinfekciju
Kad kihne, bolesna osoba širi virus na sve površine oko sebe. Stoga nekoliko puta dnevno radnu površinu, miš, tipkovnicu i telefon obrišite alkoholnim maramicama (usput rečeno, to će vam pomoći da dodatno vlažite zrak u uredu). Ako se prema sterilnosti odnosite prema vrlo pedantnim ljudima, obrišite javne stvari koje koristite – fotokopirni uređaj, pisač, čajnik, mikrovalnu pećnicu, kvake na vratima itd.
Odustanite od kofeina
Tijekom epidemije bolje je odustati od kave, crnog i zelenog čaja. Kofein koji sadrže smanjuje obrambenu sposobnost organizma. Dajte prednost vitaminskim čajevima s šipkom, ribizlom, limunom i mentom.
Redovito ispirajte grlo i isperite nos proizvodima na bazi morske vode
Ova jednostavna metoda pomaže u ispiranju virusa koji su tamo dospjeli iz grla i nosa. Morska voda također ima antibakterijska svojstva.
Ozelenite sobu
Što više cvijeća ima u uredu, to je imunitet zaposlenika veći. Čak i mala biljka na vašem stolu očistit će vaš osobni prostor i donijeti dobrobit.
Vlažite zrak
Poznato je da je suhi zrak u sobi najpovoljnije okruženje za širenje virusa, isušuje nosnu sluznicu, uskraćujući joj sposobnost da se odupre virusima. Stoga će često mokro čišćenje i ovlaživač zraka smanjiti rizik od zaraze. U vlažnom zraku čestice sline pacijenta vežu se za molekule vode, postaju teže i sliježu se na pod bez da vas udare.
Ne održavajte masovne sastanke
Ako je moguće, odgodite sve sastanke, jer gripa voli velike gužve. Razgovarajte s kolegama putem Skypea, telefona ili internetskih konferencija.
Dovedite tim za gripu cijeli tim
Godišnje cijepljenje protiv gripe najbolji je način prevencije bolesti. Cjepivo vas neće zaštititi samo od virusa, već i od drugih bolesti.
Ako i dalje imate gripu, ostanite u bolnici i liječite se kod kuće. Ne biste trebali žrtvovati svoje zdravlje zbog tvrtke, nitko neće cijeniti vaš podvig. Uz to, ne biste trebali zaraziti druge zaposlenike. Gripa koja se prenosi “na nogama” opasna je s ozbiljnim komplikacijama.