HEKLANJE

Kako pametne kartice povećavaju sigurnost

TEMU APP 100 E KUPON

Tradicionalna kreditna kartica izvrstan je alat za jednostavnu kupnju i za trgovca i za kupca. Ali u ovom nastojanju da budemo jednostavni, bilo je pitanja o sigurnosti sustava. U Europi se sve više transakcija obavlja korištenjem pametnih kartica. I uz sve njihove prednosti, ovo bi moglo biti nešto što bi Sjedinjene Države trebale početi razmatrati.

Što je pametna kartica?



Pametna kartica izgleda kao obična kreditna kartica, ali umjesto magnetske trake na poleđini komada plastike, ima maleni mikroprocesor ispod zlatne kontaktne pločice. To je malo računalo koje pohranjuje sve informacije koje bi trgovcu mogle trebati.

Ovaj mikroprocesor omogućuje glavnom računalu da ‘razgovara’ s karticom kako bi dobio informacije koje su mu potrebne. A za razliku od tradicionalne magnetske trake, puno je teže ukloniti ili ukrasti podatke s pametne kartice. Mnogi lopovi zapravo mogu kupiti jeftinu opremu i dobiti podatke s magnetske trake na običnoj kreditnoj kartici, ali ne i pametnom karticom.

Kako je ovo sigurnije?

Budući da se vaši podaci ne mogu prikupiti sa pametne kartice bez vašeg odobrenja, vaši financijski podaci kao i osobni podaci su sigurni. Zapravo, to je ista tehnologija koja se koristi u satelitskoj televiziji kako biste mogli dobiti kanale koje ste platili. Bez plaćanja domaćin neće ‘razgovarati’ s pametnom karticom.

Ostale primjene uključuju zdravstvene kartice (u Europi), državnu identifikaciju, sigurnosne sustave, elektroničku gotovinu, bankarstvo, bežičnu komunikaciju i kreditne kartice.

Kartice se također mogu koristiti s čitačem pametnih kartica kada kupujete putem interneta kako biste dodatno osigurali da su vaši podaci sigurni i sigurni. Jednostavno priključite čitač na svoje računalo i napravite vlastitu ‘blagajnu’.

Čitači pametnih kartica također se mogu pronaći u automatima za prodaju i mobitelima.



Sa pametnom karticom ne morate brinuti o svojim kreditnim podacima svaki put kada želite obaviti kupnju i ne morate brinuti ako izgubite karticu. I dalje ćete ga prijaviti kao ukradenog, ali lopov neće moći puno učiniti s njim jer on ili ona neće znati informacije koje se na njemu nalaze i kako ih objaviti.