HEKLANJE

Kako Web3.0 može preoblikovati svijet?

TEMU APP 100 E KUPON

Kako osjećaj vlasništva, autonomija nad privatnošću podataka i digitalni identitet rastu, Web 3.0 se čini intrigantnim konceptom. Od pojave World Wide Weba (WWW) 1980-ih, internet je redefinirao način na koji ljudi žive, rade i igraju se. Danas internet pokreće čak i globalnu ekonomiju. Gotovo 4 trilijuna sati je vrijeme koje će svjetski korisnici provesti na mobilnim telefonima 2021. Iako ova brojka može zvučati nezamislivo, ne čudi da sve više ovisimo o našim telefonima. ovisimo o internetu, posebno tijekom Covid19 epidemija. Prema izvješću State of Mobile 2022 podatkovne platforme App Annie, 7 od svakih 10 minuta koristi svoje telefone za društvene aplikacije ili slike i videozapise, što pokazuje snažan utjecaj Weba 2.0.

Međutim, iako su internet i Web 2.0 postali gotovo nezamjenjivi u današnjem svijetu, problemi oko privatnosti podataka i padova sustava koji su se pojavili u posljednja dva desetljeća doveli su do nedosljednosti.prosječno, pogotovo jer se javnost počinje pitati kako tehnološki divovi koristi njihove osobne podatke.



Web 3.0: nova vizija budućnosti ili pusti san?

Prema Edwardu Chenu, izvršnom direktoru pružatelja usluga trgovanja digitalnom imovinom Huobi Singapore , kada privatnost javnih podataka zlorabi Big Tech, decentralizirani i decentralizirani element Web3.0 postao je privlačniji nego ikada. Unatoč tome, istaknuti trendovi Weba 3.0 kao što su nezamjenjivi tokeni (NFT) i metaverzum također su prepuni problema, uključujući brigu o kibernetičkoj sigurnosti ili kontinuirano oslanjanje na ekosustave.

Postavlja se pitanje: može li Web 3.0 ispuniti svoja obećanja i ideale? Poduprt blockchain tehnologijom, Web 3.0 definiran je kao sljedeća iteracija interneta, koja obećava neovisniji, decentraliziraniji i autonomniji web sustav. Mreža u kojoj je moć povjerena masama, a oslanjanje na centralizirani ekosustav svedeno je na minimum. Web 3.0 podaci bit će pohranjeni u distribuiranoj bazi podataka tako da nijedan korisnik nema potpunu kontrolu. U isto vrijeme, Web 3.0 omogućuje korisnicima posjedovanje svojih podataka, zaobilazeći sve posrednike za svaki generirani podatak.

Blockchain je također nepromjenjiv, uneseni podaci su nepromjenjivi i trajno se bilježe, čime se eliminira rizik od neovlaštenog mijenjanja podataka, hakiranja ili prijevare. Korisnici također mogu vidjeti podatke o javnom lancu, koji razbija monopol dobavljača treće strane, zidane vrtove, pojam koji se odnosi na okruženje pregledavanja weba, monopol gdje su korisnici ograničeni na određene tehnologije i propise o uslugama, te stvaraju neograničene mogućnosti za korisnike kako bi unovčili svoje podatke.

Uz transparentnost i nepromjenjivost, Web 3.0 tehnologija temeljena na blockchainu također daje korisnicima bolji osjećaj vlasništva. Na primjer, kupnja tokena ili kriptovaluta može korisnicima dati pravo na “ulog” u mreži ili u komunikacijskom protokolu (protokol). Posjedovanjem tokena korisnici će moći glasovati o odlukama koje se tiču ​​protokola. Na taj način korisnici mogu sudjelovati u projektima u koje vjeruju.

Je li Web 3.0 samo “marketinška poštapalica”?

Kako interes za kriptovalute i blockchain raste, Web 3.0 također počinje dobivati ​​sve veću privlačnost u zajednici. Zagovornici Weba 3.0 pozdravljaju ga kao budućnost interneta. U međuvremenu, skeptici vide Web 3.0 kao ništa više od “marketinške modne riječi”.

Unatoč različitim stajalištima, Web 3.0 i srodne tehnologije zasigurno su doživjele pojavu mnogih slučajeva upotrebe otkako je taj izraz prvi skovao novinar New York Timesa John Markoff 2006., a popularizirao ga je suosnivač Ethereuma Gavin Wood. Možda je najčešći slučaj korištenja Web 3.0 u kriptosferi i NFT-ovima. Međutim, korisnost Weba 3.0, ili šire, blockchaina, daleko nadilazi puke kriptovalute. To se može jasno vidjeti kroz decentralizirane aplikacije (dApps) dostupne za financije, umjetnost , kolekcionarske predmete i igre, ili se može pogledati kako kreatori sadržaja zarađuju putem NFT-a.

Jedan koncept koji je neraskidivo povezan s Webom 3.0 je metaverzum. Iako je velik dio onoga što se do sada događa s metaverzumom ograničen na nekoliko nišnih industrija kao što su NFT i GameFi. Ali metaverzum se nastavio razvijati, privlačeći sve veći interes ključnih aktera, velikih kompanija koje žele sudjelovati u ovom obećavajućem razvoju.



Tradicionalni financijski prostor također doživljava pomak kako se pojavljuju decentralizirane financije (DeFi). Dokaz je da će se ukupna zaključana vrijednost (TVL) u DeFi-jevom protokolu za pametne ugovore povećati za 1200% samo u 2021. Kao temeljna komponenta Weba 3.0, DeFi omogućuje izvršenje financijskih transakcija. Lakše donošenje ključnih odluka u stvarnom svijetu blockchain, a istovremeno pruža financijsku uključenost za one koji nisu previše zainteresirani za tradicionalni financijski ekosustav.

Big Tech i Blockchain: dinamika između Web 2.0 i Web 3.0

Unatoč potencijalu da prevlada ekosustav ograđenog vrta i vrati “snagu” korisnicima, Web 3.0 je naišao na mnoge kritike. Na primjer, vlasništvo nad mnogim blockchain mrežama zapravo je nepravedno u distribuciji, ili mnogi od ovih protokola smatraju da je centralizirano vlasništvo na strani ranih sudionika ili da je podržano fondovima. rizični kapital, što znači da će moć vjerojatno ostati u rukama malo u praksi. Osim toga, činjenica da su tehnološki divovi poput Mete i Microsofta ušli u natjecanje Web 3.0 također je izazvala zabrinutost da je Web 3.0 jednostavno još jedan ograđeni vrt.

Ukratko, kao što je Web 2.0 izgrađen na temelju Weba 1.0, možemo vidjeti da se Web 3.0 također nadograđuje na prethodnim verzijama interneta. Ostaje za vidjeti kako će se Web 3.0 nastaviti razvijati i preoblikovati svijet. Međutim, ono što je sigurno jest da će mase imati veći utjecaj na izgradnju Weba 3.0 jer je budućnost interneta decentralizirana.



NATJEČAJ za dodjelu poduzetničkih kredita

Vrsta natječaja Bespovratna sredstva Tema/ sektor Poduzetništvo Županija Sisačko-moslavačka Trajanje natječaja 13.3.2017 – 15.12.2017. Prihvatljivi prijavitelji 1. Subjekti malog gospodarstva