HEKLANJE

Koja kuhinjska napa je pravi izbor za vas?

Isparavanje masnoća i (ne)ugodnih mirisa neizostavan su i nimalo poželjan pratitelj kuhanja, no ništa što kvalitetna i odgovarajuća kuhinjska napa ne bi mogla časkom riješiti. A da biste se mirisa luka, pržene ribe i sarme riješili jednom zasvagda potrebno je da prilikom njezine nabave obratite pažnju na nekoliko stvari.
Za početak izmjerite prostor vaše kuhinje kako biste lako mogli odrediti koja jakost i usisna snaga nape vam je uopće potrebna da bi ona postigla svoj puni učinak. Položaj na koji nastojite smjestiti napu kao i način odvodnje neugodnih isparavanja sljedeća su važna stvar koja će diktirati vaš odabir. Tako na tržištu možemo pronaći nekoliko vrsta napa sukladno našim željama i potrebama. Pa ipak, prije no što se odlučite za boju, proizvođača i izgled vaše buduće nape razmislite o mogućnostima koje u kuhinji imate s obzirom na njezinu pravu namjenu, usisavanje neugodnih mirisa kuhanja. Ukoliko ste privilegirani iste trajno putem nape izvući iz vaše kuhinje, a ovo je daleko najbolja opcija, izabrat ćete ekstrakcijsku napu. Za razliku od filtracijske, koja radi na principu filtera koji pročišćava zrak, a onda ga takva ponovno vraća u prostor, mogućnost povećane vlage u prostoriji koja će se naknadno nakupljati na zidove i elemente vaše kuhinje kod ekstrakcijske nape gotovo da ne postoji.
Kada ste riješili ova dva najvažnija pitanja slobodno se pozabavite položajem u prostoru i izgledom samog uređaja. Možda ste klasičar pa ćete se u skladu time i odlučiti za posve klasičnu vrstu nape gotovo nevidljivo smještenu ispod kuhinjskog ormarića, možda ste već izborom kuhinje presudili i mjestu svoje buduće ugradbene nape, možda ste u kuhinji virtuoz osim vještinom blagoslovljen i otokom ponad kojeg napu planirate ugraditi, a možda vrlo rijetko kuhate te vam ovaj kuhinjski dodatak ne predstavlja ništa više doli dekorativnog elementa u prostoru i tehničke karakteristike uopće vas niti ne zanimaju. U kojoj god od spomenutih situacija se prepoznajete prije kupnje važno je da pažnju obratite na još nekoliko sitnih detalja.
Neovisno o vrsti spomenutih napa svima je zajednička jedna karakteristika, a to je opremljenost sijalicom koja može biti obična ili specijalizirana što podrazumijeva otpornost na dugotrajno izlaganje toplih isparavanja što je posebno važno kod filtracijskih napa pa nastojte birati otporniju vrstu osvjetljenja iznad ploče za kuhanje. Najoptimalniji razmak između same kuhinjske nape i ploče neka ne bude manji od 65 centimetara, bez obzira na njezinu usisnu snagu, ali isto tako niti veći od 75 centimetara. Odlučite li se za gore spomenutu filtracijsku napu, pored sijalica koje ćete morati povremeno mijenjati svakoj, ovoj ćete redovito morati mijenjati i filter, a bez obzira na vrste funkcija ili čak mogućnosti daljinskog upravljanja koje će vam vaša napa ponuditi, kao i svemu ostalome potrebno joj je i redovito čišćenje koje ćete morati odraditi sami.
Potražite usporedne cijene na webu www.jeftinije.hr