HEKLANJE

Konsolidirajte svoje kreditne kartice – smanjite mjesečne uplate

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste poput većine Sjevernoamerikanaca danas, prolazite kroz život noseći priličan iznos duga na kreditnoj kartici. A ako ste poput većine Sjevernoamerikanaca, to vam ne smeta. 100 USD mjesečno otplate je sasvim u redu, čak i ako toliko plaćate na tri različite kartice. Izvedivo je – možete si to priuštiti, ako morate. Ali evo u čemu je stvar – ako konsolidirate dug svoje kreditne kartice, ne morate.

Izračunajte sa mnom ovdje: imate Mastercard, Visa, Discover karticu i American Express. Recimo da za svaku od njih trebate platiti kamatu od 12% godišnje (što bi bilo velikodušno – mnoge kartice ovih dana naplaćuju čak 29%!) i mjesečni minimum otprilike 2% vašeg salda koji mora isplatiti svaki mjesec. Pod pretpostavkom da dugujete 2000 USD na svakoj kartici, to je minimalna uplata od 40 USD na svakoj kartici ili 120 USD mjesečno – prije nego što se kamata uopće uračuna u vašu jednadžbu otplate. Ali ako vraćate 40 USD mjesečno na karticu kojoj dugujete 2000 USD i koja naplaćuje kamatu od 12% godišnje, plaćate 280 USD – ili više od polovice svoje otplate – samo u kamatama!



Sada razmislite o opcijama kada konsolidirate svoju kreditnu karticu. Prije svega, mogli biste izvaditi novu kreditnu karticu i na nju staviti stanje svih ostalih kreditnih kartica. Znači, uzimate dug sa svoje Visa, Mastercard, Discover i AmEx, i sve to plaćate novom karticom.

Budući da će vam većina ponuda kreditnih kartica omogućiti ‘prijenos stanja’ s druge kartice na njihovu uz kamatu od 0%, možda nećete smanjivati minimalnu mjesečnu uplatu svaki mjesec, ali ćete značajno smanjiti svoju kamatnu stopu, čime ćete znatno otplatiti svoj dug prije. Konsolidacija duga kreditne kartice može smanjiti vaša plaćanja za stotine dolara godišnje!

Još jedan način da konsolidirate svoje kreditne kartice i smanjite iznos dugovanja je da u svojoj banci podignete zajam za konsolidaciju. Budući da kamate na kreditne kartice mogu iznositi do 29% (čak i više u nekim državama), a da se to ne naziva “lihvarstvom”, mnogi potrošači bivaju zarobljeni u ciklusu duga koji se čini beskrajnim. Brzi zajmovi nisu od pomoći – čak mogu biti i gori, zapravo. Ali zajam za konsolidaciju kod banke može omogućiti otplatu svih tih dugova po kamatnoj stopi od 5 ili 6% – štedeći vam bogatstvo na plaćanjima.

Ali možda je vaš kreditni rejting loš i mislite da ne možete dobiti konsolidacijski zajam ili kreditnu karticu za konsolidaciju starog duga po kreditnoj kartici – ne bojte se! Postoji mnoštvo kreditnih institucija čiji je posao pronaći financiranje za ljude poput vas. Doduše, kamate će biti više nego kod nekoga s dobrom kreditnom pozadinom, ali će i dalje biti znatno niže od onoga što ćete platiti u naknadama za kreditnu karticu, a kako vraćate taj zajam, vaša će kreditna sposobnost brzo početi padati liječiti.

Danas jednostavno ne postoji dobar razlog za nošenje ogromnog tereta kreditne kartice, a mnogi ljudi to čine uglavnom zbog apatije ili neznanja. Ako su vam potrebne informacije koje će vam pomoći da se oslobodite tereta dugova po kreditnoj kartici, postoje mnoge institucije i organizacije za savjetovanje o dugovima koje vam mogu pomoći da se oslobodite beskrajnog pritiska dugova. Zapravo, mnogi od njih mogu dogovoriti bolju stopu s bankama i kartičarskim kućama kojima posjedujete novac, kako bi osigurali da možete vratiti ono što dugujete, a da ne živite u siromaštvu.

Kreditne kartice su zgodan alat, ali pravo je vrijeme da konsolidirate plaćanja zajma kreditnom karticom i ponovo počnete dobro živjeti.