HEKLANJE

Kratka povijest skočnog oglasa

TEMU APP 100 E KUPON

Skočni oglasi oblik su mrežnog oglašavanja na World Wide Webu namijenjen povećanju web prometa ili prikupljanju adresa e-pošte. Radi kada određene web stranice otvore novi prozor web preglednika za prikaz reklama. Skočni prozor koji sadrži oglas obično generira JavaScript, ali se može generirati i na druge načine.

Varijacija skočnog prozora je pop-under reklama. Ovo otvara novi prozor preglednika, iza aktivnog prozora. Pozadinski skočni prozori manje ometaju korisnika, ali se ne vide dok se željeni prozori ne zatvore, što korisniku otežava određivanje koje ih je web mjesto otvorilo.



Za rane web stranice koje su podržavale oglašavanje, banner oglasi bili su dovoljni generatori prihoda, ali nakon pada dot coma, cijene plaćene za klikove za banner oglašavanje su se smanjile i mnogi dobavljači počeli su istraživati učinkovitije metode oglašavanja. Skočne oglase po svojoj prirodi teško je ignorirati ili previdjeti, a tvrdi se da su učinkovitiji od statičnih banner oglasa. Skočni prozori imaju puno veću stopu klikova od web banner oglasa (klikne se otprilike svaki 14.000. skočni oglas).

Pornografske web stranice među najčešćim su korisnicima skočnih oglasa. Čini se da su neke posebno zlobne vrste skočnih oglasa (opet, najčešće vidljive u vezi sa stranicama za zabavu za odrasle) ili pogrešno programirane ili su posebno dizajnirane da “otmu” korisnikovu internetsku sesiju. Ovi oblici skočnih prozora ponekad stvaraju više prozora, a kako korisnik zatvori svaki prozor, aktivira se kôd koji stvara drugi prozor — ponekad na neodređeno vrijeme. Korisnici to ponekad nazivaju “Java trap”, “spam kaskada” ili “Pop-up Hell” između ostalih naziva. Obično je jedini način da se to zaustavi zatvaranje preglednika.

Opera je bila prvi veliki preglednik koji je uključio alate za blokiranje skočnih prozora; preglednik Mozilla kasnije je to poboljšao blokirajući samo skočne prozore koji se generiraju dok se stranica učitava. U ranim 2000-ima, svi glavni web preglednici osim Internet Explorera (tada najpopularniji preglednik i još uvijek od 2006.) dopuštali su korisniku da blokira neželjene skočne prozore gotovo u potpunosti.

Godine 2004. Microsoft je izdao Windows XP SP2, koji je dodao blokiranje skočnih prozora u Internet Explorer. Mnogi korisnici, međutim, ostaju nesvjesni ove mogućnosti ili je odluče ne koristiti. Mnogi drugi ga uopće ne mogu koristiti jer ne koriste Windows XP SP2, već starije verzije Windowsa. Neki korisnici umjesto toga instaliraju softver za blokiranje oglasa koji nije Microsoftov.