HEKLANJE

Kupnja šampona – tri mita koje treba izbjegavati

TEMU APP 100 E KUPON

Češće nas opsjedaju komercijalne reklame koje tvrde da čine čudesna djela sa svojim različitim markama šampona. Milijuni dolara potrošeni su na stvaranje hype-a za hype-om budući da o svojim šamponima pružaju više fikcija nego činjenica. U nastavku su navedeni neki od najčešćih mitova koji se mogu naći u vezi s vašim šamponom.

1. Vrste kose
Kada čitate komercijalnu literaturu, razgovarate sa svojim prodavačicama, reklamne letke, češće vam se savjetuje da kupite svoj šampon prema vašem tipu kose. Međutim, čini se da je ovo još jedna marketinška tehnika koju obično prihvaćaju velike tvrtke šampona kako bi stvorile više tržišnih segmentacija kako bi prodale svoje proizvode. Istina je da se kategorije kreiraju puno više nego što vam je potrebno. Logika je da su razlike u njihovim sastojcima minimalne. Zapravo, ti šamponi moraju dijeliti puno više uobičajenih sastojaka kao što su surfaktanti, kvaterni amonijevi spojevi, regenerirajuća svojstva, natrijev lauril sulfat, svojstva vezanja vode i konzervansi kako bi očistili vašu kosu i dali vašoj kosi najbolje stanje.



2. Prirodni ekstrakti
Čini se da je biljni ekstrakt kao što je aloe vera još jedan pospješujući faktor koji se općenito prihvaća kao važan element u odabiru vaših šampona. Neki elementi koji se nalaze u nekim biljnim ekstraktima mogu biti vrlo korisni za vašu kosu. Na primjer, protuupalni elementi i antioksidans. Međutim, istina je da se ti elementi lako obrišu kada pokušate isprati kosu nakon nanošenja šampona tijekom tuširanja. Činjenica je da se jednostavno ne ‘lijepe’ na kosi! Osim toga, neki biljni ekstrakti mogu učiniti više štete nego što očekujete. Pokušat ću procijeniti neke od njih u bliskoj budućnosti.

3. Multivitamini
Osim gore navedenih stvari, otkrili biste da se vitamini ne samo mogu uzimati oralno u prehrambenoj industriji, već se mogu nanijeti i na vlasište vaše kose. Najčešće se vjeruje da vitamin može nahraniti vašu kosu. Ipak, nema znanstvenih istraživanja koja bi dokazala njihovu učinkovitost za njegu kose. Logika je jednostavna. Proces probave i apsorpcije vitamina oralnim putem može biti vrlo kompliciran. Rekao bih prekomplicirano! Takav proces, koji se puno bolje odvija oralnim uzimanjem vitamina, teško se može prenijeti na vanjsku primjenu. Nadalje, omjer vitamina koji može pružiti zaštitu ili hranjenje jednoj vlasi je minimalan u usporedbi s oralnim uzimanjem vitamina. Ukratko, količina vitamina je jednostavno nedovoljna da pokrije količinu vaše kose.