HEKLANJE

Lijek za jednu bolest, a uzrok za drugu: lijekovi koje uzimate oštećuju zube.

Svaki čovjek, bez obzira na zanimanje, društveni položaj ili spol, može biti znalac u određenom području znanja, ali je obično neuk u medicini. Navikli smo bez oklijevanja slijediti recepte našeg terapeuta. Nikada nismo poduzeli napor da istražimo način na koji ovaj ili onaj lijek djeluje … Ali, zapravo, čak i da jesmo, sumnjam da bismo napravili glavu ili priču o onome što je napisano u debelim tomovima medicinskih knjiga. Čini se da se to ponekad isplati učiniti…

Nedavna istraživanja u području disfunkcije sline pokazala su da više od 600 lijekova koji su danas široko rasprostranjeni dovode do karijesa zbog inhibicije sline u našim ustima. U međuvremenu, slina obavlja važnu funkciju zaštite naših usta od kiseline koja uništava zube. Ovu kiselinu proizvode bakterije dok jedete šećer i ona uništava gornji sloj naših zubi. Salvia je pak bogata kalcijem i fosfatom i tečeći u njoj zamjenjuje sloj koji je uklonjen.



Atropin, propanolol, klonidin i njima slični lijekovi zauzimaju prvo mjesto među lijekovima štetnim za naše zube. Ovi lijekovi ili inhibiraju proizvodnju sline ili mijenjaju njezin sastav, što je jednako loše. Studije provedene na štakorima kako bi se utvrdio odnos između incidencije karijesa, protoka žalfije i specifičnih lijekova, pokazale su da lijekovi poput atropina i njemu slični, uključujući antihistaminike (npr. Benedryl) i neke antidepresive (npr. Elavil, Aventyl) usporavaju proces izlučivanja žalfije. Propanolol, sa svoje strane, mijenja sastav žalfije i na taj način uzrokuje karijes. Treći lijek koji se istražuje, klonidin, dokazano sprječava stvaranje sline redukcijom neurotransmitera – stimulatora žlijezda slinovnicaТ raditi.

Sve je to žalosno pogotovo jer ove lijekove uvelike koriste starije osobe, kao i oni koji imaju problema sa srcem ili hipertenzijom. Klonidin se, inače, dodatno koristi za liječenje djece s poremećajem pažnje.

Profesor Watson poziva liječnike da preispitaju korištenje gore navedenih lijekova ili barem razmisle o smanjenju doze. To barem možemo ako se ne možemo boriti protiv poremećaja poput Sjogrenovog sindroma, autoimune bolesti i oštećenih žlijezda slinovnica, nuspojave zračenja glave ili vrata.

Više članaka možete pročitati na stomatološka njega i higijena.

Pitanje za r1 račune

Pozz svima, otvoren mi je kozmetički, i samo me zanima za R1 račune, dobila sam upute da za sav potrošni