HEKLANJE

Mogu li vas klima uređaji udebljati?

TEMU APP 100 E KUPON

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci čim se vratimo kući s posla prvo što napravimo je uključiti klima uređaj. Da, pomaže nam da se ohladimo i osjećamo udobno, ali rijetko kada pomislimo da to može imati učinke koji su štetni za nas. No kako pokazuju nedavna istraživanja, klima-uređaji nas zapravo mogu udebljati.

Najmodernije tehnologije poput klimatizacije i grijanja čine da živimo u termoneutralnoj zoni. To znači da se navikavamo živjeti na temperaturi pri kojoj nema potrebe da naše tijelo regulira svoju temperaturu. Samo kada je temperatura našeg tijela ispod ili iznad ove termoneutralne zone, ono radi na postizanju te razine. U tom procesu treba energiju i kao rezultat toga mora sagorjeti kalorije koje dobiva naše tijelo.



Zapravo, David Allison, direktor Centra za istraživanje kliničke prehrane na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, smatra da bi klima uređaj mogao biti jedan od nekoliko čimbenika koji stoje iza problema pretilosti koji je u Americi dosegao gotovo epidemijske razmjere.

On zapravo navodi niz čimbenika koji mogu pridonijeti ovoj eksploziji pretilosti osim brze hrane i nedostatka tjelovježbe. To uključuje nedostatak sna, određene lijekove, pa čak i stvari poput prestanka pušenja jer to može povećati grickanje kada osoba postane očajnička za utješnom hranom.

Predlaže se što je više moguće ograničiti korištenje klima uređaja. Budući da većina, ako ne i svi moderni uredi ovih dana dolaze s klima uređajima, ne bi bilo moguće da osoba koja radi cijeli dan izbjegne učinke klimatizacije. No, barem kad je kod kuće, može ograničiti korištenje klima uređaja. Može odrediti određeno vrijeme u danu, samo kada će si dopustiti udobnost klima uređaja. Ostatak vremena mora raditi sa stropnim ventilatorom.

Postoje i skeptici koji ne mogu baš prihvatiti ovu teoriju. Njihov argument je da ljudi diljem svijeta žive u drugačijim klimatskim uvjetima i još uvijek su mršavi. Stoga klima uređaj ne bi trebao igrati nikakvu ulogu. Čini se da su i skeptici u pravu. Dakle, cijela tema treba dodatno istražiti.

Na kraju dana, dobre prehrambene navike i redovita tjelovježba najbolji su način da se spriječite pretilost.