HEKLANJE

Najljepše ljubavne fraze u književnosti

Ljubav je možda najprisutniji osjećaj u književnosti i poeziji. Evo nekoliko nezaboravnih ljubavnih fraza koje su napisali najveći autori svih vremena. Mnoge ljubavne fraze u književnosti su nezaboravne. A kako bi i moglo biti drugačije: književnost je uvijek bila glasnogovornik razočaranja, boli, najljepših priča o ljubavi i napuštenosti. Ljubav i poezija su nerazrješivi. Izbor najljepših ljubavnih fraza zasigurno je proizvoljan i osoban .
Za ovaj smo članak odabrali pet, ali dobro je istaknuti da postoji mnogo drugih koji zaslužuju biti dijelom ovog popisa.
Sve ove fraze mogu izraziti bitna značenja vječnog i univerzalnog osjećaja . Najljepše ljubavne fraze u literaturi pokušavaju opisati osjećaj koji je teško u potpunosti razumjeti . Ovo su neki od njih.
5 najljepših ljubavnih fraza
1. Tolstoj
Lev Tolstoj dao nam je jednu od najljepših ljubavnih fraza u književnosti. O suštini ovog osjećaja govori govoreći: “Tko poznaje samo svoju suprugu i volio ju je, poznaje žene više nego onaj koji ih poznaje tisuću”.
Izraz naglašava da se znanje o ljubavi ne mjeri brojem ljubavnika, već intenzitetom veze. Ukratko, istinsku ljubav ne otkriva proživljavanje desetaka iskustava, već posvećivanjem tijela i duše važnoj vezi.
2. Ljubav i božanstvo
Jorge Luis Borges napisao je ovu lijepu rečenicu o ljubavi: “Zaljubiti se znači oživjeti religiju čiji je bog pogrešiv” . Kako ga kriviti: postoje ljubavi koje postaju prava religija, koje se približavaju svetom osjećaju, zbog kojih štujemo one koje volimo.
Međutim, kako Borges ističe, u tom se slučaju štuje lažni Bog. To nije biće s onu stranu, već ljudsko biće.
Za razliku od religioznog Boga, ovaj lažni bog može biti u krivu. Vrijedno je prisjetiti se da je Borges, u ovom slučaju, riječ o zaljubljivanju, a ne o ljubavi koja raste nakon ove prve faze veze.
3. Najljepše ljubavne fraze: ljubav znaju samo ludi ljudi
Jednu od najljepših ljubavnih fraza u književnosti napisao je Julio Cortázar. Kaže: „U ljubavnim stvarima ludi su oni koji najviše znaju . Ne tražite ljubav od inteligentnih, oni vole inteligentno, što je kao da nikada niste voljeli ”.
Izraz naglašava da je razum prepreka u ljubavi. Ako previše razmišljate, nemoguće je voljeti. Računici i logici nije mjesto u ljubavi. Stoga samo oni koji puste stvarno znaju što je to. Oni koji namjeravaju usvojiti logiku, nikada neće znati što je prava ljubav.
4. Najljepše ljubavne fraze: volim te unatoč svemu
Ako nam uzvrati netko koga volimo, bez sumnje je jedan od najvećih izvora sreće u životu. Voljeti uvijek donosi sreću , ali samo kada je osjećaj u potpunosti uzvraćen, zadovoljstvo je neopisivo, više nego prekrasno.
Zašto? Victor Hugo je, kaže s ove rečenice: „ Najviše sreća života je biti voljen za ono što je vas ili, bolje rečeno, biti voljen, unatoč tome što si ti.” Kad nas druga osoba istinski voli, oprašta nam greške i neuspjehe: to je način da nas spasi od sebe.
5. Prava ljubav
Ako govorimo o najljepšim ljubavnim frazama u književnosti, ne možemo ne spomenuti Antonija Gala : „ Prava ljubav nije samoljublje, ona je ono što ljubavnika čini otvorenim za druge ljude i život; ne opsjeda, ne izolira, ne odbija, ne progoni: jednostavno prihvaća ”.
U ovoj lijepoj rečenici Gala govori o ljubavi kao o sili koja daje život, a ne koja ga oduzima. To je djelatna snaga koja se ogleda u dobrobiti drugoga, izvlačeći voljenu osobu iz njezine ljuske i pružajući joj mogućnost da se otvori svijetu. Ali prije svega, prihvaćajući ga takvog kakav jest.