HEKLANJE

Osporavanje kreditnih izvješća — što trebate znati

TEMU APP 100 E KUPON

Upravljanje kreditom često postaje komplicirano kada su detalji izgubljeni, zbunjeni, nepoznati ili kada postoje sporovi oko osobnih kreditnih izvješća. Mnogo puta će biti pogrešaka u kupnji ili kreditnoj evidenciji. U drugim slučajevima možda imate posla s prijevarom zbog krađe informacija i korištenja od strane nekoga drugog. Bez obzira na pogrešku, Kreditni ured može ponuditi savjete, informacije i pomoć za kreditna izvješća koja nemaju točne informacije.

Postoje tri glavna kreditna ureda koja pojedincima daju izvješća kako bi oni znali kakva je njihova kreditna sposobnost. To su Equifax, Experian i TransUnion. Možete zatražiti kreditno izvješće svakih šest mjeseci besplatno kako biste bili sigurni da nema pogrešaka i da se ne događa prijevara identiteta; inače ćete morati platiti malu naknadu za pristup vašem izvješću.



Ako primijetite da je vaše kreditno izvješće netočno, imate pravo osporiti netočnosti. Postoje tri načina za osporavanje informacija u vašem kreditnom izvješću, uključujući online, telefonom ili poštom. Važno je zabilježiti broj potvrde izvješća koje vam je prvo poslano. Ako nemate broj potvrde, to znači da je kreditnu datoteku sastavila podružnica ili da ste svoje kreditno izvješće kupili preko preprodavača. Ako imate podružnicu, spor se može pokrenuti putem kreditnog ureda koji će također imati vašu kreditnu datoteku. Ako ste išli preko preprodavača, morat ćete dobiti još jedno kreditno izvješće od jedne od tri gore navedene tvrtke.

Nakon što dobijete kreditno izvješće, jednostavno pregledajte izvješće za netočnosti i oni unosi koji nisu valjani mogu biti osporeni. Uz sve što tvrdite da je netočno i osporavate, morate navesti razlog zašto smatrate da su informacije lažne. Podatke možete osporiti poštom ili online. Ako osporavate kreditnu stavku online, budite uvjereni da su sigurnosne mjere uvijek poduzete. Oni su poznati kao Secure Socket Layers i imaju kodove kako biste mogli pružiti ispravne informacije bez gubitka ili krađe na mreži.

Nakon pokretanja spora s Kreditnim uredom, započet će istraga vašeg kredita
izvješće. Kroz koji god ured da prođete, prikupit će i organizirati informacije iz nekoliko različitih izvora, uključujući zapise, povijesne podatke i izvore, kao što su vaša banka i podaci iz tvrtke kod koje se nalaze navodno lažni podaci. Nakon završetka istrage, Kreditni ured će Vam poslati potvrdu koju možete pogledati online. Ovo će sadržavati rezultate njihove istrage. Puno vrijeme dodijeljeno za bilo koji od ovih sporova je najviše trideset dana. Uvijek je moguće provjeriti status istrage u bilo kojem trenutku tijekom procesa. Ako ste osporili svoj kredit telefonom ili poštom, rezultati će vam biti poslani nakon trideset dana.

Ako niste zadovoljni zaključcima koje je Kreditni ured donio u vezi s vašim izvješćem, možete dati potrošačku izjavu o dijelu vašeg kredita s kojim niste zadovoljni. Ovo dodatno objašnjenje pomoći će vašoj kreditnoj sposobnosti ako se izvješće ne očisti i vrati se u budućnosti. Informacije će također biti pregledane drugi put kako bismo bili sigurni da je istraga bila točna. Mnogi ljudi koji imaju netočne informacije u svom izvješću također će koristiti tvrtke za popravak kredita za uklanjanje netočnih informacija. Važno je prvo istražiti te tvrtke jer mnoge pružaju lažne informacije kupcima i možda neće moći ispraviti netočne informacije kako se tvrdi.

Kao i sa bilo čim, greške će se neizbježno dogoditi, a to se također odnosi i na kreditna izvješća tri glavna kreditna ureda. Osim toga, prijevara će se također dogoditi, no ako ste žrtva prijevare ili jednostavne pogreške kreditnog ureda u vezi s podacima o vašoj kreditnoj sposobnosti, postoje metode koje će vam omogućiti da ispravite podatke.