HEKLANJE

Ponuda poslovnih usluga i likvidnost

TEMU APP 100 E KUPON

“Svima biti sve” zvuči dobro, ali u većini slučajeva smanjuje likvidnost poslovanja. Poslovna likvidnost obuhvaća broj potencijalnih kupaca, procjenu poslovanja i količinu vremena potrebnog za plasiranje na tržište, a zatim za sklapanje posla.

• Najlikvidniji scenarij je locirana baza klijenata za web hosting, bez podatkovnog centra, ureda ili zaposlenika, i samo s jednim vlasnikom/donositeljem odluka. Ova vrsta poslovanja može se pod ugovorom prodati u roku od 48 sati. (Dubinska analiza objavljivanja ‘pisma namjere’, priprema ugovora, planovi integracije itd. zahtijevaju malo vremena.)



• Najmanje likvidan scenarij je tvrtka za web hosting, koja nudi usluge dizajna, ima urede, podatkovni centar i nudi povezane usluge kao što su pristup, marketinške usluge itd.

Razlika u vrednovanju:
Nešto što sam vidio mnogo puta jest da je vlasnik/donositelj odluka na strani prodaje čuo formule za procjenu web hosting tvrtke i želi tu formulu primijeniti na svoju tvrtku. Neizbježno je da je vlasnik razočaran kada mu ponuda padne na pamet i prenese ono što je zapravo poštena procjena.

Usluge dizajna:
Odluka o zapošljavanju i započinjanju ponude usluga web dizajna kako bi se nadopunio stalni prihod od hostinga čiste igre velika je odluka s obzirom na učinak na poslovnu likvidnost. Naravno, usluge dizajna mogu se prirodno uklopiti s klijentima hostinga jer pomažu u smanjenju odljeva klijenata i povećavaju prodaju postojećim klijentima. Međutim, vrijednost prihoda i novčanog toka ostvarenog jednokratnim dizajnerskim poslovima nije ni blizu vrijednosti ponavljajućeg prihoda od hostinga i novčanog toka.

Negativnosti odjela dizajna kada dođe vrijeme za prodaju:
• Iz perspektive kupca, preuzimanje cijele tvrtke i nastavak napora na dizajnu je rizično. 50/50 je hoće li ključni dizajneri ostati nakon zatvaranja … bez obzira na to što oni ili prodavač izjavili. Osim toga, ako morate zamijeniti ključne ljude, novo osoblje neće imati odnose s bazom klijenata.
• Iz perspektive kupca, akvizicija cijele tvrtke i otkazivanje napora u dizajnu obično je također riskantna odluka. Postoje uredi s kojima se treba pozabaviti, osim osoblja koje treba otpustiti… i oduzimaju vrijeme i štete postojećoj bazi klijenata.
• Moja je procjena da na svakih 20 kupaca tvrtke za pružanje usluga hostinga za čistu igru samo 1-2 kupca dolaze za kombinacije dizajnerskih trgovina.

Internetski podatkovni centar:
Ulaganje u IDC može povećati vrijednost cijele tvrtke za enormne iznose tijekom vremena, ali definitivno smanjuje likvidnost u kratkom roku. Obično se manji web host u početku nalazi zajedno, a kasnije dobiva vlastiti podatkovni centar. Zauzvrat, tvrtka će zatim ponuditi prostor drugim manjim domaćinima stvarajući tako još jednu ponudu usluga.

Posjedovanje nedovoljno iskorištenog podatkovnog centra smanjuje broj jedne vrste kupaca … “kupca novčanog toka”, ali poziva novu kategoriju kupaca, “kupca imovine i novčanog toka”. Kasniji kupac želi i rasti kroz akvizicije i izvršiti zamjenu s zajedničke lokacije na vlasništvo nad podatkovnim centrom. Što je manje preostalog kapaciteta podatkovnog centra, to će više biti posao tipa novčanog toka, stoga će obično biti likvidniji.