HEKLANJE

Poslovne prilike nasuprot zaposlenju: što je pravo za vas?

TEMU APP 100 E KUPON

Kada je riječ o zarađivanju za život, postoje dvije mogućnosti: poslovati za sebe ili biti zaposlen u tvrtki ili pojedincu. Od ove dvije opcije postoji velika sloboda u tome što se smatra vlastitim poslovanjem, osobito ako iskoristite poslovne prilike. Zapravo, neke poslovne prilike tako blisko odražavaju zaposlenje da ih mnogi ljudi pogrešno smatraju ‘poslom’. Ali u stvarnosti poslovne mogućnosti nisu u ovoj kategoriji. Da biste razumjeli razliku, čitajte dalje jer će ovaj članak detaljno objasniti kako stvari funkcioniraju s poslovnim prilikama u odnosu na redovno zaposlenje.

Prvo, većina poslovnih prilika zahtijevat će od osobe da ispuni 1099 umjesto W-2, što je porezni obrazac koji se koristi za redovno zapošljavanje u tvrtkama. Oba će obrasca upozoriti Poreznu upravu da morate platiti porez, ali 1099 zapravo ne dopušta odbitke kao što to čini W-2. Kada koristite 1099, morate sami platiti porez. Ovo je jedan od glavnih nedostataka rada s poslovnim prilikama, osobito ako zarađujete mnogo novca. Kako biste izbjegli probleme, vodite računa o svim svojim poslovnim transakcijama. Također odvojite 35 posto svoje plaće za poreze. To možete staviti na štedni račun kako biste mogli akumulirati kamate. Nadajmo se da ćete imati dovoljno otpisa da ćete moći staviti u džep svoju ušteđevinu kada dođe vrijeme poreza.



Drugo, većina poslovnih prilika ne nudi ‘zajamčeno’ zaposlenje od 9 do 5, jer vas većina angažira kao neovisnog izvođača. To je slučaj bilo da poslovne prilike radite kod kuće ili u uredu. Uglavnom, ako morate ispuniti 1099, sami ste u poslu. U svakom slučaju, neke poslovne mogućnosti nude tako stabilan tok posla da nije problem to što niste zaposleni po satu. Međutim, postoje mnogi drugi koji tu i tamo imaju posla. U tim ćete slučajevima htjeti isprobati nekoliko skupova poslovnih prilika, tako da uvijek možete imati stalni tok posla za uzdržavanje.

Na kraju, poslovne mogućnosti obično ne nude zdravstveno osiguranje. Doduše, danas postoji mnogo ‘običnih’ poslodavaca koji također ne žele ponuditi zdravstveno osiguranje, ali mogućnost dobivanja nekog oblika zdravstvenog osiguranja čini se tipičnijom za poslove s punim radnim vremenom. U većini poslovnih prilika nećete dobiti zdravstveno osiguranje bez obzira na to koliko sati radite. Međutim, postoje iznimke, ali to su iznimke koje su prilično skupe. U tim situacijama sve što se dogodilo je da je tvrtka koja nudi poslovnu priliku sklopila ‘dogovor’ s osiguravajućim društvom. Još uvijek plaćate kao da ste sami sklopili osiguranje bez pomoći tvrtke.

Zaključno, glavne razlike između poslovnih prilika i redovnog zaposlenja mogu se pronaći u područjima poreza, strukture rada i zdravstvenog osiguranja. Doista, zbog ovih razlika neki mogu zaključiti da poslovne prilike nisu za njih. Za druge to možda nije toliko važno jer sloboda koju nude poslovne mogućnosti nadmašuje nedostatke.