HEKLANJE

Poslovni rizik – Tko se usudi, pobjeđuje?

TEMU APP 100 E KUPON

Poslovni rizik – pobjeđuje onaj tko se usudi… zar ne? Prilikom ulaganja bilo koje vrste, jedan ključni čimbenik koji treba promatrati je rizik naspram nagrade. Još važnije, koliki rizik možete podnijeti? Nečija tolerancija rizika usko je povezana s njihovom spremnošću za ulaganje.

Dakle, što je “rizik”? U kontekstu poslovanja, “rizik” je koncept koji dodjeljuje mogući negativni učinak imovini ili nečemu vrijednom što može proizaći iz nekog sadašnjeg procesa ili budućeg događaja. U svakodnevnoj uporabi “rizik” se često koristi uz vjerojatnost poznatog gubitka.



Evo primjera; ako uložim svoju ušteđevinu u nešto što bi mi moglo donijeti profit, koja je mogućnost da izgubim nešto ili čak sve? Ovo je vrlo jednostavan način gledanja na to. Za neke ljude mogućnost čak i gubitka 10% može biti previše . Ako jest, jasno je da je rizik prevelik. Za drugu osobu rizik bi mogao biti prenizak i bila bi spremna izgubiti sve zbog potencijalne zarade.

Ovo nas dovodi do scenarija rizik naspram nagrade. Rizik i nagrada idu ruku pod ruku, a potencijalna nagrada i vjerojatnosti mogu biti dovoljno visoke da povećate svoju razinu rizika. U poslu postoji stalna borba za pronalaženje te ravnoteže između ove dvije suprotstavljene sile.

Općenito, što je manja nagrada, manji je rizik i obrnuto, iako to nije uvijek slučaj.

Evo nekoliko primjera;

1. Investitor u dionice špekulira na burzama i zna da ako se tržišta kreću u njegovom smjeru, on bi mogao udvostručiti ili čak utrostručiti svoj novac. Suprotno tome, mogao bi izgubiti puno ili čak veliki dio ako tržište bude protiv njega. Spreman je preuzeti rizik jer mamac velikih financijskih dobitaka i zadovoljstvo koje može dobiti ako zaradi daleko nadmašuje bol koju će osjetiti ako izgubi. Jasno je da ima visoku toleranciju na rizik.

2. Investitor u nekretnine zna za nekretninu koja će mu donijeti malu zaradu. Kupio je kuću i prodao je 3 mjeseca nakon renoviranja. Ulaganje je visoko, ali je vjerojatnost da će izgubiti vrlo niska, a čak i ako to učini, iznos u odnosu na njegovo ulaganje samo je mali dio. Ova vrsta investitora ima nisku toleranciju na rizik.

Dakle, koji čimbenici određuju vašu toleranciju na rizik? Postoji niz faktora, ali glavni su:



1. Koliko imovine vaša tvrtka mora riskirati? Time će se odrediti i ulaganja koja se mogu ispitati.

2. Jeste li tip osobe koja voli uzbuđenje traženja velike zarade ili biste više voljeli spor i stabilan rast, ali s manje povrata?

3. Koji je vaš vremenski horizont? Morate li vrlo brzo unovčiti jer je vaša potražnja manja u drugim područjima?



4. Jeste li netko tko stalno brine, pa čak i gubi san zbog svoje financijske situacije?

5. Je li za tebe sve samo velika igra?

Bez obzira na odgovore na gore navedeno, ključno je da razumijete i radite unutar onoga što vam odgovara. Nakon što ste procijenili svoje razine rizika, možete krenuti u traženje ulaganja koja spadaju u vaš scenarij rizika/nagrade!



Ostavit ću vas na zadnjem komentaru – ‘pobjeđuje onaj tko se usudi’ ili možda bih trebao reći ‘pogledaj prije nego što skočiš’!

Tražite li posao od kuće?

Nakon otprilike tri godine traženja savršene prilike za rad kod kuće, konačno sam je pronašao na web-mjestu Stone Evans Plug-In

Lampice na instrument tabli?

Bok vozači! Upozoravajuće lampice na instrument tabli mogu biti prava enigma, zar ne? U ovom članku ćemo vam otkriti značenje

Kako se brže osloboditi duga

Platite više od tražene uplate (izvršite dodatne uplate na način koji propisuju vaši zajmodavci – kako ne biste izgubili zbog