HEKLANJE

Potrošači snose najveći teret hladne zime

TEMU APP 100 E KUPON

Iako Amerikanci osjećaju određeno olakšanje na benzinskim crpkama od rekordnih cijena prošle jeseni, njihove će čekovne knjižice još uvijek vjerojatno pretrpjeti udarac ove zime jer cijene prirodnog plina i lož ulja nastavljaju rasti.

U stvari, Odjel za energetiku predviđa da oni koji koriste prirodni plin za grijanje svojih domova mogu očekivati porast svojih mjesečnih računa za 48 posto u odnosu na prošlu godinu. Ako je zima posebno hladna, trošak će biti još veći.



Potrošačima može biti teško razmišljati o tome – pogotovo kada većina vlasnika kuća već u prosjeku troši 4100 dolara godišnje za energiju.

Iako nije uvijek lako razumjeti geopolitiku i ekonomiju energije, rastuće cijene uvijek pokazuju da postoji prevelika potražnja, a već godinama nema dovoljno domaće ponude. Posljedično, Amerika se morala oslanjati na strane izvore za svoj prirodni plin, velikim dijelom zbog činjenice da su cijene toliko niže.

U Saudijskoj Arabiji, primjerice, cijena prirodnog plina iznosi 75 centi za milijun Btu, au Kuvajtu 1,25 dolara za milijun Btu. Usporedite to s američkom cijenom od gotovo 13 dolara za milijun Btu i lako je vidjeti zašto Amerika odlučuje uvoziti svoj plin.

Ali tvrtke poput Mammoth Resource Partners Inc., tvrtke za istraživanje nafte i plina sa sjedištem u Kentuckyju, počinju opterećivati vrtoglavi rast cijena prirodnog plina iskorištavanjem plinom bogatog Apalačkog bazena.

“Apalački bazen, po mom mišljenju, najveća je prilika u Sjevernoj Americi da se smanji ovisnost Amerike o stranom plinu”, rekao je predsjednik Mammoth dr. Roger L. Cory, čest gost govornik na temu “vrhunac nafte”.

Velik dio porasta cijena lož ulja i prirodnog plina može se pripisati uraganima prošle jeseni, koji su onesposobili rafinerije i terminale na obali Meksičkog zaljeva. Do uragana Katrina, mnogi nisu razumjeli da se plin iz inozemstva ukapljuje i šalje na obalu Meksičkog zaljeva radi istovara i ponovne plinofikacije, dok domaća opskrba, poput one koju je istraživao Mammoth Resource Partners, može sigurno proći kroz unutarnje plinovode izravno na domaća tržišta za korištenje u američkim domovima.