HEKLANJE

Prepaid debitne kartice – ponekad su nužne, ali vrlo učinkovite

TEMU APP 100 E KUPON

Prepaid debitne kartice jedan su od sigurnijih načina kreditiranja potrošača, kao i jedan od sigurnijih načina izdavanja kredita za banku. Osnovna zajednička karakteristika svih prepaid kartica je da osoba mora položiti neku vrstu depozita prije nego što joj banka odobri kredit.

Vrste kartica razlikuju se u iznosu kredita koji se daje na temelju depozita, ali tipično je ograničenje 100% depozita. S vremenom će neke tvrtke koje izdaju kredite dopustiti popustljivost potrošača i povećati iznos odobrenog kredita proporcionalno depozitu.



Pitate se zašto je to potrebno? Prepaid debitne kartice zvuče kao način da date svoj novac nekom drugom prije nego što ga potrošite. Iz perspektive svijeta kredita, da, čini se suvišnim. Ali pogledajte ovu hipotetsku situaciju, iz perspektive potrošača, i nadamo se da će se baciti malo svjetla na korisnost prepaid debitnih kartica.

Carl je to proživljavao. Imao je šesteroznamenkastu plaću, ženu na kojoj su ostali muževi bili ljubomorni, novi Land Rover i luksuzan stan. Pomisao na probleme s kreditom bila je smiješna u ovom netaknutom trenutku njegova života.

Ali nešto se dogodilo. Carlova se sreća počela okretati. Njegova lijepa supruga, zaljubljenica u tenis amaterski, uzimala je previše lekcija sa svojim 25-godišnjim instruktorom talijanskog jezika, posebno u njegovom privatnom odmaralištu gdje njezin mobitel nije mogao dobiti signal. Carlova tvrtka nije bila uspješna u kvartalu, a ljudi u tvrtki su lovili glave. Carlova glava, nedavno ćelav zbog stresa od gospođe, mora da je stršala, jer je on prvi dobio otkaz.

Zatim je krenuo razvod, i dok je Carl bio sasvim siguran da on nije kriv za ženinu nevjeru s nekim upola mlađim od njega, ona je svejedno otišla s autom i stanom, te ozbiljnim plaćanjima alimentacije od Carla. Carlov kreditni rezultat strmoglavo je pao jer nije plaćao svoje račune. Ostao je slomljen, nezaposlen, ćelav čovjek koji više nikada nije mogao gledati tenis.

Kad su se godine kasnije stvari izjednačile, Carl je želio obnoviti svoj kredit, iako ga nijedna kartičarska kuća nije htjela prihvatiti. Morao je pronaći način da svoju gotovinu prebaci u svijet kredita, samo kako bi mogao pokazati da će zaraditi na nekim plaćanjima.

Kao što možete pogoditi, Carlov odgovor je prepaid debitna kartica. Može pokazati banci da je legitiman, na način na koji im može dati samo gotovinu. Banka je stavila kredit na njegovu karticu; Carl je kupio Rogaine i antidepresiv male snage; i bingo, kredit mu se počeo vraćati.

Dakle, ako se nađete u takvoj situaciji, trebate kredit, ali ne ulijevate povjerenje kompanija izdavatelja, unaprijed plaćeno zaduženje moglo bi biti pravi put. Uz to, s ozbiljnije strane, pre-paid debitne kartice sve više koriste oni s relativno dobrom kreditnom sposobnošću kao metodu kontrole svoje potrošnje. Ako nema dovoljno sredstava za naplatu, naplata će biti odbijena. I ne postoji obvezno plaćanje koje dospijeva na kraju ciklusa naplate.