HEKLANJE

Preuzmite kontrolu nad svojim dugom na kreditnoj kartici

TEMU APP 100 E KUPON

Malo je ljudi koji bi zanijekali da korištenje kreditnih kartica može svakodnevni život učiniti jednostavnijim, smanjujući potrebu za nošenjem gotovine i olakšavajući kupnju putem interneta i putem telefona.

Međutim, trošenje s plastikom ponekad može biti prelako jer se ne čini uvijek kao da se zapravo odvajate od novca. To znači da je u iskušenju trošiti bez previše pažljivog razmišljanja o posljedicama, sve dok ne čujete zlokoban udarac goleme novčanice s kreditne kartice koja udara o otirač.



Ako ste ovako uhvaćeni, veličina duga na vašoj kartici može se činiti neodoljivom, ali nemojte paničariti – postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste svoj dug vratili pod kontrolu.

Pokušajte izvršiti nešto više od minimalnih uplata:

Minimalne uplate koje zahtijevaju kartičarske kuće stalno su padale tijekom godina. Dok je nekada bilo tipično morati otplatiti minimalno 5% svog salda svaki mjesec, sada je uobičajeno platiti samo 2,5% ili 3%. Uz ovako male otplate u odnosu na vaš dug, velik dio svake uplate gutaju kamate. Ovisno o stopi godišnje kamatne stope vaše kartice, do 75% svake uplate moglo bi biti ‘izgubljeno’ na ovaj način, što znači da je potrebno jako puno vremena da se vaš saldo u velikoj mjeri smanji.

Pokušavajući otplatiti više od minimuma, čak i samo malo, možete ubrzati ovaj proces, a dugoročno ćete na kraju platiti puno manje kamata.

Odredite prioritete dugovanja po kartici:

Ako imate više od jedne kartice s različitim kamatnim stopama, ima smisla usredotočiti se na onu s najvećim kamatama. To ne znači samo onaj s najvišom kamatnom stopom, već i onaj koji vam zapravo najviše naplaćuje svaki mjesec, koji bi mogao imati nižu stopu, ali viši saldo.

Provjerite svoje izvode kako biste vidjeli koja vam kartica košta najviše kamata svaki mjesec i pokušajte se prvo usredotočiti na otplatu ove kartice tako što ćete sav višak novca koji imate uložiti u dodatna plaćanja, dok se na drugim karticama zadržite na minimumu.



Promijenite karticu:

Tržište kreditnih kartica vrlo je konkurentno, a stope su pale u posljednjih nekoliko godina. Možda ste zapeli sa starom karticom koja naplaćuje staru tarifu koja je mnogo viša nego kod novijih kartica. Ako možete nabaviti novu karticu s nižom stopom i na nju prenijeti stanje računa, mogli biste uštedjeti mnogo na kamatama, što će vam pomoći da smanjite dug. Ako možete dobiti karticu s početnom stopom za prijenos salda, tim bolje – dobit ćete nekoliko mjeseci beskamatnog kredita koji možete iskoristiti da stvarno smanjite svoj saldo jer će 100% svake otplate pomoći u čišćenju tvoj dug.

Konsolidacija duga:



Ako dobivanje jeftinije kartice nije opcija ili nije nešto zbog čega se osjećate sretni, onda bi možda vrijedilo razmisliti o konsolidacijskom zajmu. Ako uzmete zajam i iskoristite novac za otplatu svih dugova po kartici, mogli biste imati koristi od niže stope jer su zajmovi obično prilično jeftiniji od kreditnih kartica.

Loša strana ovih zajmova je da bi razdoblje otplate moglo biti prilično dugo, pa iako će vaše mjesečne otplate biti niže, ostat ćete dužni dulje i tako ćete na kraju platiti više kamata. Pažljivo, međutim, konsolidacija može biti dobar potez ako postoje male šanse da podmirite svoj dug na bilo koji drugi način.

Pazite na potrošnju!



Sve gore navedene strategije za stavljanje duga pod kontrolu funkcionirat će samo ako prestanete dublje ulaziti u dugove – a to znači prestati trošiti na svojim karticama. U idealnom slučaju, trebali biste ih izrezati tako da ih više ne možete koristiti, ali to možda nije realno jer ćete ih možda morati zadržati kao opciju kredita u hitnim slučajevima. U svakom slučaju, rezanje vaše potrošnje na apsolutni minimum će vaše otplate održati što je moguće većim jedina je sigurna strategija za dugoročno podmirenje duga.