HEKLANJE

Promjene u karijeri mogu biti emocionalno teške

Jeste li se ikada osjećali kao da ste umanjili svoje šanse za dobivanje razgovora za posao jer ste u prošlosti promijenili karijeru? Višestruke promjene u karijeri mogle su potencijalnim poslodavcima izazvati ozbiljne probleme.

Ali danas je sasvim normalno imati više od jedne promjene karijere. Zanimljivo je da se većina promjena u karijeri ne odnosi na bogaćenje. Većina se odnosi na to da budemo sretni.



Marci Albhoer autorica je knjige Jedna osoba/višestruke karijere: novi model za uspjeh u poslu/životu. Ako ste primijetili kose crte u naslovu njezine knjige, postoji dobar razlog za njih: ona višestruku karijeru naziva “efektom kose crte”.

Marci je bila korporativna odvjetnica koja je bila iznimno uspješna. I krajnje jadno. Umjesto toga očajnički je željela postati spisateljica. No, kako je otkrila, jako je teško napustiti vrlo dobro plaćen posao koji si dugo radio.

U intervjuu za blog časopisa Time, Marci je podijelila dio svoje dileme…

“stvarno je teško napustiti posao za koji si se školovao, za koji si nagrađen i dobro radiš. Prijatelj joj je rekao: ‘Ne mogu vjerovati da si tako dobra u poslu koji toliko mrziš’.”

Marci nije sama tamo. Oni s dobro plaćenim poslovima mogu biti jednako jadni kao i oni koji zarađuju manje novca. U nekim slučajevima može biti i gore.

Ako ste pogriješili dopuštajući da se vaš životni stil prilagodi vašem prihodu (kuća, automobili i prateće obveze plaćanja), možete se osjećati zarobljenima zadržavajući posao koji mrzite. Ili ostati jadan i zadržati svoje precijenjene igračke, ili smanjiti broj i prihvatiti posao koji bi bio sretniji.

I kao što ste me već čuli reći, a reći ću opet – nikada nećete biti sretni u svojoj karijeri sve dok ne shvatite u kojim vještinama volite provoditi svojih 8-satnih radnih dana. A to zahtijeva puno molitve i introspekcije. Možda čak i savjetovanje o karijeri s nekim mudrim starješinama ili pastorima kojima vjerujete.



U potpunosti vjerujem da Bog koristi naše zadovoljstvo poslom (ili nedostatak istog) da nas usmjeri kamo on želi da idemo. I sigurno to može činiti koliko god želi. Stoga se nemojte osjećati loše ako ste “kosač karijere”. Život je prekratak da bismo se bojali odlaska na posao svaki dan. Saznajte za što vas je vaš tvorac poslao na ovaj planet. Zatim to učinite na Njegovu slavu.

Imate li pravo na karijeru u privatnom istražitelju?

Volite li rješavati misterije? Ne morate špijunirati da biste sve to mogli učiniti. Trebate samo karijeru u privatnom istražitelju.



Djeca su se uvijek voljela igrati detektiva. Stavili bi svoje odijelo zajedno s dodacima koji su im potrebni u istrazi igre. Većinu vremena, oni koji se namjeravaju igrati detektiva su oni koji su živjeli kao privatni istražitelji.

Ljudi su po prirodi oduvijek bili pustolovni. Vole izazove. Pronalaze zadovoljstvo u pronalaženju rješenja za sve. To su iste stvari koje tjeraju privatne istražitelje da rade svoj posao.

Ideja iza svake istrage je završiti uspješnom. Da biste postigli uspjeh, potrebni su vam svi resursi koje imate i sve što možete pronaći. I ne samo to, morate imati pravi um za to. Možete se susresti sa slučajevima koji izgledaju zbunjujuće. I bez obzira koju opremu koristite, čini se da ne možete doći do odgovora.



Ovdje dolazi do izražaja analitičko razmišljanje. Ne morate koristiti samo materijale koje imate. Također morate upotrijebiti svoj um u smišljanju rješenja koja su izvan bilo kakvih fizičkih resursa. Sve to zajedno čini najbolje od najboljeg privatnog istražitelja.

Što je potrebno za karijeru privatnog istražitelja?

Ne trebate nikakve posebne diplome da biste imali karijeru u privatnom istražitelju. Također ne morate savladati nikakav nastavni plan i program samo da biste trenirali kao jedan.

Obično oni koji imaju iskustvo u kriminologiji mogu nastaviti ovu karijeru. Mnogi privatni istražitelji dolazili su iz bilo koje grane vojske. Njihova je pozadina više-manje povezana s onim što rade privatni istražitelji.

Neke privatne istražiteljske tvrtke čak su izbirljive kada je u pitanju zapošljavanje privatnih istražitelja. Većina ih je preferirala nekoga tko ima vojno iskustvo. To je zato što privatna istraga zahtijeva od pojedinaca da budu disciplinirani i da imaju fizičku i psihičku sposobnost za obavljanje posla.

Pozadina u provođenju zakona pokazat će se vitalnom kada se suočite s ekstremnim situacijama. Ako za to nemate petlje, privatni istražitelj nije karijera za vas.

Jesu li žene sposobne za karijeru u privatnom istražitelju?

U prošlosti je privatno istraživanje bilo muški svijet. To se može pripisati činjenici da priroda posla ponekad može biti opasna. Za žene se smatralo da nisu sposobne za ono što muškarci mogu učiniti u privatnoj istrazi.

To je bilo prije. Danas već ima puno žena privatnih istražitelja. Ove su žene dokazale svoju vrijednost u ovom poslu. Može se primijetiti da čak postoje neke stvari koje su žene sposobne učiniti, a muškarci nisu.

Osim toga, postoje osobine koje su prisutne kod žena koje kao da nedostaju muškarcima. Ove kvalitete su ono što ih čini uspješnima. Na kraju se sve svodi na onoga tko može riješiti zadani slučaj, bio to muškarac ili žena.

Biti privatni istražitelj ne znači da morate imati opsežno obrazovanje o određenom tečaju. To također ne znači da morate proći rigoroznu obuku. Možete imati karijeru u privatnom istražitelju čak i ako ste muškarac ili žena. Sve dok znate što biste trebali raditi, onda imate pravo biti u ovom poslu.

TEMU APP 100 E KUPON

IMAM SEBE

“Helen, imam već 48 godina. Prije četiri godine odlučila sam napustiti muža nakon 20 godina braka. Dosadilo mi je biti