HEKLANJE

Savjeti o utvrđivanju kreditne povijesti

TEMU APP 100 E KUPON

Utvrđivanje kreditne povijesti jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoju budućnost. Vaša kreditna povijest pratit će vas kroz cijeli život, utječući na vaše kredite, premije osiguranja pa čak i na mogućnosti zapošljavanja.

Kada imate dobru kreditnu povijest, dobit ćete niže kamatne stope, bolje uvjete otplate i lakše ćete podnijeti zahtjev za zajam. Ako imate lošu kreditnu povijest, teže ćete doći do kredita, podlijegat ćete višim kamatama i plaćati veće premije osiguranja.



Razmišljajte o svojoj kreditnoj povijesti kao o evidenciji posuđivanja. Vaša kreditna povijest govori zajmodavcu možete li ili ne otplatiti zajam na vrijeme. Kada podnesete zahtjev za kredit, zajmodavac će kontaktirati jednu od tri glavne agencije za kreditno izvješćivanje: Equifax, Experian ili TransUnion. Svaki kreditni ured vodi evidenciju vaše kreditne povijesti, koju dostavljaju vaši zajmodavci. Vaše kreditno izvješće pokazuje koliko posuđujete, kada posuđujete i vašu povijest plaćanja.

Započnite uspostavljanjem dobre kreditne povijesti. To možete učiniti ako nikada niste posuđivali novac ili ako pokušavate popraviti lošu kreditnu povijest. Uspostavljanje kredita zahtijeva vrijeme, strpljenje i mudre odluke. Ključ je započeti s dobrim kreditom. Ako to ne učinite, trebat će vam puno vremena da ponovno izgradite kredit.

Otvorite tekući račun

Dobra bankarska povijest prvi je korak u učenju upravljanja novcem. Uspostavljate odnos s bankom koja će vam pomoći u osiguravanju kredita u budućnosti. Mudro upravljajte svojim računom, izbjegavajući prekoračenja.

Izvadite osiguranu kreditnu karticu

Novim zajmoprimcima preporučuju se osigurane kreditne kartice. Dobivate kreditnu karticu u zamjenu za polog u iznosu kreditnog limita. Depozit je kolateral za kredit. Banka će koristiti depozit za plaćanje vašeg duga ako ne ispunite uvjete otplate kartice.

Zaštićenu karticu koristite na isti način kao običnu kreditnu karticu. Možete otplatiti cijeli iznos svakog mjeseca ili izvršiti minimalne uplate. Morate izvršiti uplatu na vrijeme. Zakašnjela plaćanja neće samo povisiti vašu kamatnu stopu i koštati vas zakašnjelih naknada – ona će oštetiti vašu kreditnu povijest.

Upotrijebite kreditnu karticu za benzin ili trgovinu

Mnoge kartice za benzin ne dopuštaju prijenos stanja iz jednog mjeseca u drugi, što ih čini dobrim izborom za početnike. Lakše ih je dobiti nego obične kreditne kartice. Također možete izvaditi kreditnu karticu trgovine za korištenje u određenim maloprodajnim trgovinama. Kartice za plin i trgovine imaju veće kamate, ali su dobar korak u stvaranju kreditne povijesti.

Supotpisivanje zajma

Možete uspostaviti kredit supotpisivanjem kredita. Na primjer, roditelji vam mogu dopustiti da supotpišete kredit za automobil. To vam daje priliku izgraditi kreditnu povijest bez podlijeganja visokim kamatama. Trebali biste biti oprezni kada supotpisujete bilo koji zajam. Time ste odgovorni za kredit. Ako druga osoba ne izvrši plaćanje, to će se prikazati u vašoj kreditnoj povijesti kao zakašnjelo plaćanje.



Mudro koristite svoj kredit

Nemojte nasumično tražiti kreditne kartice i zajmove. Donesite svoje odluke na temelju kamatnih stopa i uvjeta. Svaki put kada podnesete zahtjev za kredit, upit se bilježi u vašoj kreditnoj povijesti. Ako imate previše upita, zajmodavci će postati sumnjičavi prema vama.

Ključ za stvaranje dobre kreditne povijesti je plaćanje svih vaših računa i zajmova na vrijeme. Svako zakašnjelo plaćanje će vam se računati. Neplaćeni računi za liječenje, režije i prekoračenja na bankovnom računu također mogu negativno utjecati na vaše kreditno izvješće i rezultate.

Zajmodavci i kreditni uredi jako su zainteresirani za vašu sposobnost otplate dugova. Odvojite vrijeme i trud da uspostavite dobru kreditnu povijest. To će pomoći u oblikovanju vaše financijske budućnosti.