HEKLANJE

Savjeti za uštedu plina

TEMU APP 100 E KUPON

Unatoč cijenama benzina blizu ili iznad 3 dolara po galonu u raznim dijelovima Sjedinjenih Država, Amerikanci još uvijek pune svoje SUV-ove. I najvjerojatnije neće otkazati svoje planove za odmor za ljeto – sezonu kada je više ljudi na putu – jer je vožnja ondje samo zabavnija.

Ali kako potrošači pune svoje spremnike plina, možda će htjeti razmotriti napore za očuvanje. Prema Mammoth Resource Partners Inc., tvrtki za istraživanje nafte i plina sa sjedištem u Kentuckyju, postoje znakovi da je svjetska proizvodnja nafte na vrhuncu. Vrhunac nafte događa se kada je polovica rezervi naftnog polja izvađena, što znači da će početi progresivno davati manje nafte sa svakom godinom koja prolazi sve dok ništa ne preostane.



“Kina i Indija svake godine troše više nafte kako bi nahranile svoja rastuća gospodarstva”, rekao je Roger L. Cory, predsjednik Mammoth Resource Partnersa. “Europa i Japan, koji koriste više nafte nego što proizvode, potpuno su ovisni o nafti. A popis zemalja koje se sada smatraju ‘neto izvoznicama’, koje koriste manje nafte nego što proizvode, vrlo je kratak.”

Ti se trendovi ne mogu nastaviti bez posljedica. Ako kupnja hibridnog vozila nije opcija za vas, postoje neki načini da maksimalno iskoristite svoj benzin. Američki institut za naftu preporučuje nekoliko načina djelovanja:

Kreditne kartice su u širokoj upotrebi zbog praktičnosti i jednostavnog pristupa koji pružaju. Ako posjedujete previše kreditnih kartica, potrebno je slijediti neke savjete o kreditnim karticama.

1. Trebali biste izbjegavati gotovinske predujmove pri čemu se razdoblja bez kamata ponuđena na računima kreditnih kartica ne odnose na gotovinske predujmove. U većini slučajeva plaćat ćete kamate na gotovinu od trenutka kad ste je podigli.

2. Kad god koristite kreditnu karticu, provjerite je li najprikladnija za vaš način potrošnje. Ako koristite kreditnu karticu za produženi kredit pri čemu ne otplaćujete saldo u cijelosti svaki mjesec, trebali biste odabrati karticu s nižom kamatnom stopom. Možda ne nudi beskamatno razdoblje, ali niža kamatna stopa dugoročno će vam uštedjeti mnogo. S druge strane, ako koristite karticu za plaćanje svakodnevnih kupnji, trebali biste odabrati karticu s maksimalnim danima bez kamata i pokušati je otplatiti u cijelosti svaki mjesec.

3. Ako ispunjavate uvjete za popuste za odnose koji su dostupni od banaka i kreditnih unija za one koji objedinjuju niz bankarskih poslova s jednom institucijom. Mnogi stambeni zajmovi, stope osobnih zajmova i popusti nude se kao takvi.

4. Ne biste trebali biti ometeni raznim ponudama koje izdaju zajmodavci kreditnih kartica, uključujući početne kamatne stope, programe nagrađivanja ili osiguranje. Morate pogledati ukupnu tekuću cijenu kredita ili ne kreditne opcije koju odaberete.



5. Morate paziti na sve veći raspon pomoćnih naknada i kazni koji se naplaćuju za korištenje vaše kreditne kartice i nisu godišnje naknade i kamate ono o čemu biste se trebali brinuti, već biste trebali razmisliti o kašnjenju plaćanja vaše naknade, izdavanje sekundarnih kartica na istom računu, zamjena izgubljene kartice, dupli izvodi itd.

6. Trebali biste izbjegavati plaćanje kamata na vaše kupnje kreditom gdje biste trebali platiti puni dug na svom izvodu do datuma dospijeća. U slučaju da to ne učinite, zaračunat će vam se kamate odmah do datuma kupnje.

7. Trebali biste potražiti širok raspon ponuda financijskih pružatelja i odabrati najbolju ponudu.



8. Pokušajte održati sigurnost kreditne kartice jer prijevare rastu iz dana u dan.

9. Trebali biste pokušati učiniti da vam kreditne kartice s niskim kamatama odgovaraju.

 



Što je kreditna kartica Chase?

Jeste li ikada imali problema s pronalaženjem svoje kreditne kartice u novčaniku? Jer ne vidite razliku između kreditne kartice i