HEKLANJE

Stečaj – učinci loše kreditne sposobnosti

TEMU APP 100 E KUPON

Postojalo je vrijeme kada je bankrot vjerojatno bio najveća stigma koja se mogla prilijepiti bilo kome u poslu. Srećom, ti su dani davno prošli. Danas su stečajevi brzi, učinkoviti i česti sudski postupci osmišljeni ne kao kazna za vjerovnika, već kao sredstvo podvlačenja crte ispod nenaplativih dugova i omogućavanja svima da idu dalje. Iako većina ljudi baš i ne bi željela bankrotirati, u većini slučajeva kada to postane neophodno, to se smatra dobrodošlicom, a ne ponižavajućom kaznom.

Kad bankrotiraš



Bankrot je ono što se događa kada jednostavno ne možete otplatiti svoje dugove. Kako dolazi do toga da će jedan od vaših dužnika, netko kome dugujete više od 1500 funti, tražiti od suda da bankrotirate. Povjerenik će biti imenovan da izvrši zadatak, a zatim će ga svi vaši vjerovnici obavijestiti o tome koliko im dugujete. On će pokupiti svu vašu imovinu i iskoristiti je za otplatu dugova. Vjerovnici će biti plaćeni proporcionalno, što znači da ako vaša imovina nije dovoljna za podmirenje dugova u cijelosti, svaki će dobiti isti udio svog duga.

Koji su nedostaci stečaja?

Nedostaci ovoga su očiti. Prikupivši svu vašu imovinu, upravitelj će vas u biti ostaviti bez ičega. Vaš dom, vaš automobil, vaša ušteđevina, sve što on smatra vrijednom imovinom bit će prikupljeno i prodano. Ako imate obitelj, to može biti prilično traumatično, jer oni moraju napustiti svoj dom. Ako iznajmljujete svoj dom, to neće utjecati na vas, jer ondje upravitelj nema što uzeti. Povjerenik neće uzeti vaše osobne stvari, poput odjeće i većine namještaja, jer se smatraju previše osobnim i beznačajnim za uzimanje.

A prednosti?

Međutim, prednost odlaska u stečaj je ta što vam daje čistu listu. Bez obzira na to koliko ste dužni i koliko možete priuštiti da vratite, na kraju procesa izaći ćete s potpuno čistom desetkom i nećete nikome ništa dugovati. Čak i ako je netko zaboravio podnijeti zahtjev povjereniku, više mu nećete ništa dugovati.

Budućnost nakon bankrota

Nakon što je vaš bankrot dovršen i nakon što ste krenuli dalje, moći ćete ponovno započeti s ponovnom izgradnjom svog financijskog, a vjerojatno i osobnog života. Doći će do lošeg kreditnog rejtinga, ali je moguća ponovna izgradnja kredita. Kao i kod djeteta, potrebni su samo bebini koraci. Korak po korak, postat će dostupno više kreditnih opcija i nakon nekoliko godina vaša će kreditna ocjena postati “prosječna” ako ostanete usredotočeni i ne upadnete u zamke brzih rješenja.



Iako proces bankrota može potrajati neko vrijeme, tijekom kojeg nećete moći kontrolirati svoje financije i možda ćete morati dati dio svog prihoda upravitelju, općenito se smatra da se isplati i izaći ćete spremni napraviti novi početak.

Možete slobodno ponovno tiskati ovaj članak sve dok biografija autora i linkovi uživo ostanu netaknuti.