HEKLANJE

Što je epilacija

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se zapitali koliko različitih vrsta uklanjanja dlačica danas postoji? Jeste li se osjećali zbunjeni svim različitim izrazima koji se koriste u ovom području? Ne krivim te. I ja sam se osjećao isto prije nego što sam počeo istraživati.

Nisam znala koja je razlika između epilacije i depilacije. Ove dvije riječi zvuče vrlo slično, ali konačni rezultati su prilično različiti.



Obje se koriste za uklanjanje dlačica, ali se kod epilacije cijela dlaka uklanja iz folikula, dok se kod depilacije dlačica uklanja samo do površine kože. To je razlog zašto kod epilacije dlačice rastu puno sporije u odnosu na depilaciju.

Postoji još jedna stvar. Depilacija se odnosi samo na privremeno uklanjanje dlačica. Najpopularnije metode uklanjanja dlačica depilacijom su: brijanje, depilacija i trenje.

S druge strane epilacija može biti privremena i trajna. Ovdje postoje različite metode: privremene – električni epilatori, depilacija voskom, šećer, pinceta; trajno – laser, foto epilacija, elektroliza.

Razmotrimo detaljnije kako funkcioniraju različite vrste epilacije.

Električni epilatori imaju rotirajuće glave koje hvataju dlačice i izvlače ih iz folikula. Ova metoda je sporija od depilacije voskom jer se ne može počupati mnogo dlačica u isto vrijeme.

Depilacija je kada direktno na kožu nanesete sloj toplog ili hladnog voska koji potom brzo povučete komadom tkanine. Djeluje brzo, ali je i bolno. Ljudi koji se redovito depiliraju voskom kažu da se nakon prvih nekoliko puta tijelo donekle navikne na bol.

Šećeranje je vrlo slično depilaciji voskom. Jedina razlika je u tome što umjesto voska koristite supstancu na bazi šećera.



Pinceta se odnosi na uklanjanje dlačica pomoću pincete za čupanje dlačica iz folikula. To je učinkovita metoda, ali je vrlo spora u postizanju konačnog zadatka.

Laser se odnosi na metodu u kojoj se zraka laserskog svjetla projicira na vašu kožu. Ovu zraku zatim privlači tamna boja kose. Također uzrokuje trajno oštećenje folikula. Iako je lasersko uklanjanje dlačica bezbolno, postoje određena ograničenja. Prvo, uglavnom djeluje na tamne dlake i svijetlu put. Ako ste tamno preplanuli, lasersko uklanjanje dlačica neće biti vrlo učinkovito. Drugo, ne postoje čvrsti dokazi da ova metoda omogućuje pravo trajno uklanjanje dlačica. Treće, prilično je skupo.

Fotoepilacija, poznata i kao pulsirajući laser, novija je metoda, vrlo slična postupku laserskog uklanjanja dlačica. Pulsirajuća svjetlosna zraka koristi se za uništavanje sposobnosti folikula da proizvode novu kosu. Ova metoda je učinkovita za sve boje i tipove kože, ali može biti i prilično skupa.



U elektrolizi se svaka vlas pojedinačno tretira. Uređaj nalik igli ubrizgava se u folikul i zatim se kroz njega provodi električni naboj. Na taj način korijeni folikula su trajno oštećeni. Ovo je vrlo učinkovita metoda, ali je donekle bolna i također je vrlo spora.

Valjda je to to. Pokušao sam u ovom članku sabrati najvažnije od onoga što trebate zapamtiti o različitim vrstama uklanjanja dlačica epilacijom. Nadam se da sada imate bolju ideju koja će metoda najbolje odgovarati vašim potrebama.

Abdominoplastika: zatezanje trbuha

Abdominoplastika ili “uvlačenje trbuha” je kozmetička operacija namijenjena ispravljanju izbočenog trbuha koji može biti posljedica slabih trbušnih mišića, povećanja tjelesne