HEKLANJE

Što je hipertrihoza? Objašnjen ljudski sindrom vukodlaka

TEMU APP 100 E KUPON

Postoje mnoga stanja koja se događaju pojedincima, objašnjena i neobjašnjiva. Kod hipertrihoze ćete pronaći širok raspon mogućih odgovora, ali neće svi biti odgovori koje tražite. Najbolje olakšanje od ovakvih stanja je potražiti savjet svog liječnika.

Hipertrihoza je medicinsko stanje koje uzrokuje prekomjerni rast dlaka na područjima gdje dlake inače ne rastu. Može biti prisutan na cijelom tijelu ili ga možete imati samo na jednom ili više područja. Neki će se pojedinci roditi s tim stanjem, a drugi će ga razviti kasnije u životu.



Kongenitalna hipertrihoza vrlo je rijetka. Zapravo, toliko je rijedak da je od srednjeg vijeka bilo samo 50 potvrđenih slučajeva. Javlja se zbog mane tijekom trudnoće. Fetus je prekriven lanugom, vrlo finim slojem dlake koji otpada tijekom osmog mjeseca. U tim slučajevima ne otpada nego nastavlja rasti. U slučaju posluživanja poznatom kao kongenitalna terminalna hipertrihoza, kosa također postaje obojena i ostaje tamo nakon rođenja.

Druga varijacija kongenitalne hipertrihoze naziva se naevoidna hipertrihoza. Ovdje će pojedinci imati prekomjerni rast dlaka samo na jednom dijelu tijela.

Stečena hipertrihoza

Stečena hipertrihoza javlja se nakon rođenja u bilo kojem trenutku. Simptomi mogu uključivati nepigmentirane velus dlake ili pigmentirane terminalne dlake. Prekomjerna dlakavost može prekriti cijelo tijelo ili može biti lokalizirana na jednom području.

Što uzrokuje: hipertrihoza?

Iako nema sigurnih odgovora na to pitanje, mnogi vjeruju da je to stanje genetski poremećaj. Može se smatrati naslijeđenim ili se zna da se jednostavno događa zbog mutacije gena. Neki su povezani s rakom koji se javlja nakon što pojedinci obole od raka. Neki pojedinci vjeruju da to mogu uzrokovati i lijekovi ili metabolički poremećaji.

Liječenje hipertrihoze



Najbolji dostupni tretmani uključuju:

Redovito brijanje

Depilatori koji su kreme za uklanjanje dlačica također se mogu koristiti sve dok na koži nema posjekotina ili otvorenih rana. Prije uporabe provjerite postoji li alergijska reakcija.



Proizvodi za izbjeljivanje mogu pomoći u smanjenju izgleda ovih dlačica, ali svakako provjerite ima li kemijskih reakcija.

Tehnike elektrolize i laserskog uklanjanja dlačica također mogu biti od pomoći. Ovdje će laser zapravo ubiti folikul i spriječiti rast kose. Neka djeca kod kuće su učinkovita, ali profesionalna usluga je najbolja.

Hipertrihoza je stanje koje zapravo nema lijeka da tako kažem. Tehnike uklanjanja dlačica ipak mogu pomoći. Iako su najbolji tretmani oni koji su najskuplji, oni će ovdje vjerojatno pružiti najviše zadovoljstva.