HEKLANJE

Što mi pruža HOK, što točno ja kao obrtnik imam od HOK-a?

TEMU APP 100 E KUPON

Na pitanje: “Što mi pruža HOK, što točno ja kao obrtnik imam od HOK-a?” pretražili smo bespuća interneta i pronašli većinom negativne reakcije obrtnika koje pročitajte u nastavku…
– Kalendar, za početak.
– Ja dok sam bio član – nula su mi pružili samo trošak.
– Samo da morate platiti članarinu.
– Samo dodatan račun, ništa više.
– Uplatnicu i to je to.
Je li netko od vas aktivirao karticu Artifex ili Obrtnik plus?
–    Nista, dobijem popust na ini na gorivo, preko ina obrrnicke koju su mi poslali valjda preko hoka, ali taj popust je nista naspram clanarine koju  plaćam. Nikakve koristi od njih.
– Učlanite se u program vjernosti pa ostvarujete popuste, npr Ina gdje kroz tromjesečje potrošnjom goriva i tog popusta ubijem članarinu koju sam platio, imam i popust na paket kod RBA, nakit kupujemo s popustom, hosting isto.
– Tko nakit kupuje svaki dan (paušalni obrtnik teško da si može priuštiti kupovinu nakita i sa popustom).
30lp. Ponavljam, može se kukati da nema ništa ili se može iskoristiti sve što se da iskoristiti. I nitko nije spominjao kupnju nakita svaki dan, ali kad trebaš da, možeš kupiti. Otići u teretanu s popustom, ili paušalni obrtnici nemaju vremena ići u teretanu? Registracija auta/kombija. Servis auta/kombija. Al’ dobro, siguran sam da na krivom mjestu objašnjavam da ima i bijelog na crnom.
I sve sam manje više provjerio. Tako da samo na primjeru osiguranja sam dobio veći popust bez obrtničke,nažalost i sa 30 lipa goriva nam ne pomažu,jer je u BiH 2,05 kn gorivo jeftinije po litri (nama koji smo bliže granici).Teretane su ponuđene na području velikih gradova(4-5)…Tako da odnosi i mjerila nisu za sve ista.Ali eto kako kažete,oni daju a mi ne koristimo,i onda se oni na to vade kako su nam dali.Malo bi mi bila skupa teretana tri dana u tjednu da putujem za Zagreb,pa i Osijek,ako ima u ponudi.
E razumijem situaciju ako nisi bliže većem gradu. Provjerite s lokalnima što ima za vas. Pitali su što se dobije od HOK-a, naveo sam kako ja to iskoristim bez  Samo za grad Zagreb.
– obrtnik plus je za cijelu HR a svaka lokalna ispostava ima svoje.
–    Uplatnice za članarinu
–    Ljubav, sreću, zadovoljstvo.
–    Inace mi je slabo od uhljebnistva, ali moram ipak istaknuti da su meni korisni (Rijeke), dužni su biti na usluzi u smislu bilo kakvog savjetovanja i pomoci. Npr pomogli su mi 2x oko ispunjavanja PO SD a, pa nadalje kad imam pitanja oko nekih pravilnika ili zakona, oni to prate i imaju sva znanja, nadalje sam besplatno polozila tecaj protupozarni preko njih, itd. Ljudi, morate shvatiti da ako ne trazite nista od njih to cete i dobiti.
–  Sve pohvale tajnici HOK Rijeka, što god sam pitala uvijek je bila na usluzi, čak i kad je bila bolesna, javljala se na mobitel i slala potrebne informacije i obrasce. Ugodno sam iznenađena, jer sam prije mislila da od njih nema baš neke koristi. Ali kao što je netko spomenuo u grupi, pitajte, tražite, pa ćete dobiti pomoć. Barem su moja iskustva takva.
–  Problem je šta ih ne želim ništa pitati, niti mi treba njihova pomoć. Prema tome, nisu mi od nikakve koristi, a svejedno ih moram plaćat.
–    Ništa! Nemaš nikakva prava jer ne možeš ući u njihove prostorije!
Na koji način se ostvaruje popust na gorivo? –  Crodux preko Obrtnik Plus ako niste iz ZG. Hvala, ali ne vidim na njihovim stranicama koji je postupak, treba u Croduxu izraditi neku karticu?
Mi iz ZG ne možemo imati Obrtnik Plus? Ili?
Meni od gradske podružnice dolaze mejlovi o, npr., sufinanciranjima, sajmovima… Nažalost, još nije bilo ništa za mene (prevoditeljstvo), ali recimo obavijestili su me o webinaru koji je za nas održala Šaptačica Poduzetnicima Đurđica Mostarčić i to mi je bilo baš super i korisno.
–   kvartalnu uplatu članarine
–  Tramvaj obljepljen naljepnicom HOK
–  Dobijete *blago teleći pogled*..kada dodete po neke informacije i to naravno platite!
– Razmislite malo. HOK nam pruža OBVEZU plaćanja članarine. I u tome su dosljedni, probajte ne platit vidjet će te kako odrađuju svoj dio na vrijeme i svaki put.
Zanima me da li se dobije neko rješenje prije obaveze plaćanja HOK-u? Na poreznoj mi se pojavio dug a nisam dobila nikakvo rješenje. Ne, ide automatski. I ja sam doslovno zaboravila da je prošlo onih prvih besplatnih godinu dana pa mi se “pojavio” dug.
Ne jer je obveza poznata od početka samo ste pošteđeni u startu i kao obaviješteni ste, ne treba dodatno. Zapravo ih boli K, njihovo je da otmu uhljebninu a za vas ih nije briga 1%
–    Hok ti pruža plaćanje i očuvanje nečijih radnih mista! Inače, da je članstvo dobrovoljno, uhljebi bi ostali bez fotelja, jer većini nas je njihovo postojanje beskorisno. Mene su vozali danima jer nisu znali svoj posao, nego nađeš odgovore prije na internetu.
– Upišite se na mailing listu vašeg lokalnog Hok-a, pa ćete dobivati obavijesti o novostima u zakonima, povremeno organiziraju besplatne seminare, ovisno što vam je područje interesa, kartica sa popustima ne nudi samo popust na gorivo, između ostalog, sa Hepom imaju ugovor pa možete dobiti trajno 5 % popusta na el. energiju ( to svi trošimo, veliki grad ili mali). Znam da HOK svi plaćamo po sili zakona, ali malo se raspitati pa nije sve tako crno- postoji i Hokova savjetodavna služba koja se može besplatno nazvati i dobiti savjet, pošto velika većina paušalaca, čini mi se, nema knjigovođu. Tako da- da, nešto se dobije.
Nije stvar što možeš dobiti nego treba li ti. A moraš hoćeš nećeš. U 2 godine poslovanja niti jednom ih nisam trebala. Možda hoću jednog dana, ali trenutno mi se nisu isplatili pa ni sa onih besplatnih godinu dana (kako lijepo od njih )
Ja sam prošle godine u listopadu zatražila Artifex karticu za pogodnosti, rekli su da će stići uskoro, još uvijek ništa, na mailove ne odgovaraju. Zatražila sam i popust na HEP struju, popunila obrazac koji su mi poslali i od tada ni traga ni glasa.
Ono kaj sam našao na netu prebacuje na Hepi što već imam ugovoreno kao građanin, moram prošvrljat dal se još na to dobije nešto… da, sa Hepijem dobijete kao obrtnik 5 % popusta ( bar je tako bilo kad sam ja ugovarala) i kao građanin dobijes tih 5%, dakle nema razlike
–    HOKu sam pretprošle i prošle godine slao svako malo mailove s raznoraznim upitima vezano uz obrt i nikad mi niti na jedan nisu odgovorili.
–    U 25 godina obrta nisam imala potrebu ništa od HOK.a. zato treba uvesti dobrovoljnu članarinu. Kome treba neka plaća, a kome ne treba neće plaćati. Tržišna ekonomija, a ne prisila. Tako je sada za članarinu gospodarskoj komori. Isto je bilo otpora ali smo uspjeli taj zakon promijeniti. Samo se čeka kriticna masa inicijatora. Doći će i HOK na red. Živi bili pa vidjeli
–    Ništa plaćaš članarinu
–    Pruža ti račun.
–    HOK ne služi ničemu, samo trošak
–   Pogodnosti i pomoć koje nudi HOK uvelike ovisi o lokalnom udruženju kojem pripadate. Nije do organizacije HOK- već do ljudskog faktora i do tajnice iz svakog pojedinačnog udruženja.
–    Dobijem potvrdu da nemam poreznog duga jer su se nametnici prkipil uz poreznu i nemamo drugog izbora već plati kume pa ćemo svirat
–    To je nešto kao HRT, ne želiš ih ni gledat ni čut, imati ikakva posla s njima ali svejedno im plaćaš svaki mjesec.
–    25 god…..jedno veliko ništa…paraziti
–   Ultra lihvarenje i to već desetljećima
–    Nemojte se opterećivati HOK-om, što je to, čemu služi zašto to moraš plaćati jer ćeš samo izgubiti živce. Ukratko to je jedan reket pod okriljem države kojoj država omogućava da reketari gospodarstvenike a zauzvrat oni zapošljavaju poslušnike vlasti, njihove rođake i njihove glasače. Svaka vlast treba takvu “udrugu” koju može nazvati i pitati imaju li slučajno neko slobodno radno mjesto za nekog njihovog. Kad bi bila korisna ne bi bila obvezna već bi se u nju učlanjivali oni koji imaju neki interes.
–    Grozno, a koliko je clanarina? Prvu god sam platila 78 kn..

Vrtni stolovi

Kada stigne sezona roštilja, objed na otvorenom postaje posve prirodna stvar i itekakva uživancija. Niste li negdje na pikniku na

Web stranice s člancima

ako ste pisac ili imate vlastitu tvrtku, možda ste upoznati s stranicama s člancima. Mjesta s člancima daju piscima priliku

Vlatka Burić – Kad nebo tiho zaplače

Novi singl “Kad nebo tiho zaplače” Vlatke Burić! (V.Burić/A.Dujmović-A.Dujmović-A.Dujmović) “We are the champions” by Queen. Cover version by Vlatka Buric.