HEKLANJE

Što ulazi u proizvode za njegu kože?

TEMU APP 100 E KUPON

Tržište kozmetičkih proizvoda značajno je naraslo u posljednjih 25 godina, ali u posljednjih 10 godina postoji sve veći interes za sastojke sadržane u losionima, kremama i napicima koje tako obilno nanosimo na našu kožu – najveći organ našeg čovjeka tijela.

Mnogi glavni proizvođači još uvijek uključuju niz ne tako prirodnih sastojaka u svoje proizvode:



– otpadni proizvodi petrokemijske industrije
– olovo i drugi teški metali
– proizvodi dobiveni iz životinjskih lešina

Mnogi od ovih sastojaka dobili su znanstveno zvučna imena. Iako bi cinik mogao reći da je ovo namjerni pokušaj zbunjivanja potrošača, milosrdnije gledište je da se to radi u potrazi za točnim označavanjem.

Kao rezultat povećane svijesti o zdravstvenim pitanjima i zabune oko sastojaka i označavanja, pojavio se novi sektor ovog unosnog tržišta. Potreba za prirodnom njegom kože i kozmetikom.

Ali koliko je prirodno prirodno?

Mnogi potrošači zahtijevaju prirodne sastojke, ali nisu spremni prihvatiti potrebni kompromis u učinkovitosti proizvoda. Klasičan primjer je sa sastojkom natrijev lauril sulfat. Ovo je sintetski deterdžent dobiven iz kokosovog ulja i pojavljuje se u širokoj paleti šampona, proizvoda za kupanje, pasta za zube i tekućih sapuna. To je ono što ovim proizvodima daje luksuzne mjehuriće i pjenu na koje smo svi navikli. Brojna su istraživanja pokazala da je ovaj sastojak štetan i mnogi potrošači sada traže proizvode koji sadrže alternativu.

Proizvođači su zatim razvili natrijev lauret sulfat, koji se smatra manje iritirajućim od natrijevog lauril sulfata. Kada je ovo osuđeno, zamijenjeni su amonijev lauret sulfat i amonijev lauril sulfat. Još jednom, ovo su sintetski deterdženti razvijeni od kokosovog ulja i još uvijek se smatraju iritantima. Neka su istraživanja također pokazala da bi mogli biti kancerogeni.

Osim ako potrošači nemaju znanja o biokemiji, gotovo je nemoguće razlučiti koji su sastojci prirodni, a koji nisu. Saga o SLS-u samo je jedan primjer ove zbrke.



Ironično je da brojni “prirodni” proizvođači agresivno promoviraju svoje proizvode omalovažavanjem proizvoda konkurentskih tvrtki – unatoč činjenici da su sastojci koji sadrže u biti isti.

Potrošači se moraju osvijestiti o pravim značenjima iza tajanstvenih naziva na svojim kozmetičkim bočicama i posudama te se educirati o raznim nadimcima s kojima će se vjerojatno susresti.

Ovisno o razlozima zbog kojih želite kupiti prirodne proizvode, neki sastojci mogu biti prihvatljiviji od drugih. Uzmimo za primjer lanolin. Lanolin se ekstrahira iz runa ovaca. Pokazalo se da sadrži veliki broj kemikalija koje se koriste za ubijanje parazita koji mogu živjeti na ovcama. Mnogi ljudi koji pate od ekcema smatraju da liječenje proizvodima na bazi lanolina – unatoč kemikalijama – pomaže smanjiti simptome. Prednosti tretmana lanolinom nadmašuju nedostatke potencijalnih kontaminanata. Ovo je vrijednosni sud koji će pojedinci morati donijeti.



Naravno, jedan od najboljih načina da osigurate da su vaši proizvodi prirodni jest da ih sami napravite. Sve je veći broj tvrtki koje pružaju organske sastojke za olakšavanje kućne proizvodnje proizvoda. Prirodnu kozmetiku iznenađujuće je lako napraviti kod kuće koristeći samo običnu kuhinjsku opremu. Ovo bi mogla biti alternativa koju vrijedi provjeriti

Učinkovito raspolaganje novcem

Inflacija je svake godine. Ne možete zaustaviti povećanje životnih troškova jer cijene robe široke potrošnje stalno rastu. Ušteda novca postaje

Gotovina je kralj

Ako razumijete i slijedite osnovno načelo “gotovina je kralj”, možete zauvijek promijeniti svoj život. Život će vam biti financijski manje