HEKLANJE

Sve promjene u životu trebaju zaustaviti

Otišla je u krevet na dvadesetak minuta da malo odspava i tek tada je napravila domaću zadaću.
Osim toga, beskrajno sam se borio protiv svoje tvrdoglavosti, dokazujući da su nakon škole igre u “Tihoj vožnji – nastavit ćeš” korisne, a ne sinus -kosinusi. Naveo sam kao primjer epizodu iz “Moskva ne vjeruje u suze”, u kojoj je Katerina, vraćajući se iz tvornice, prije svega sjela na sofu da se odmori. Ravno u radnom odijelu i čizmama. Samo mi ništa nije pomoglo. Vjerovao sam da je odmor gomila slabih, a oni koji imaju ciljeve trebali bi raditi dvadeset četiri sata dnevno.
Prijatelj nije otišao na godišnji odmor deset godina. Deset godina djevojka ne pliva u Crnom, Crvenom ili Sredozemnom moru, ne penje se na vulkan Hoverla ili Teide, ne hoda ulicama Budimpešte, Krakova i Lvova i ne divi se pogledima na Dnjepar. Spava pet sati dnevno i tvrdoglavo stvara karijeru, iskreno vjerujući da će je svaka stanka vratiti unatrag nekoliko godina. Ovdje samo tijelo zataji: vid je pao, živci su nestašni, a srce radi s prekidima.
Dugo sam uzimao primjer od nje, sve dok nisam saznao za zakon neutralnosti. Jednostavan je poput Pitagorinog teorema.
Svaka promjena u životu zahtijeva zaustavljanje. Zaustaviti. Prilika da dođete do daha, obrišete znoj, pojedete lazanje i dodirnete usne. Provjerite razinu goriva u vlastitom spremniku energije kako biste izbjegli rizik od zastoja nasred ceste. Uostalom, nemoguće je stati u zavoj punom brzinom. Nerealno je izaći iz šume bez zaustavljanja i definiranja sjever-jug. Nitko ne može naučiti svih šest lekcija bez potrebnih promjena.
Pauze su potrebne na svakom koraku: prije skoka u vodu ili u visinu, prije nego što uzmete završni akord tijekom izvođenja Beethovena ili visoke note u romanu “Ne budi sjećanja”, prije izlaska na pozornicu i započinjanja nove veze . Lagati ili govoriti istinu.
Zaustavljamo se u vrijeme Božića i na crvenim svjetlima. Klizač – prije izvođenja trostruke petlje. Šahist razmišlja o svom sljedećem potezu. A ako se pauze zanemare i pojure brzinom od dvjesto kilometara na sat, zaustavit će nas okolnosti: prehlada ili bolje rečeno teške bolesti, nesreće, požari i potresi.
U životu je sve ritmično: dan-noć, zima-ljeto, izdah. Čak se i u disku izmjenjuju brze i spore skladbe. Čak i u teretani sprave za vježbanje stavljaju se na prevenciju. Dakle, određena prosvijetljena osoba bila je u pravu, tvrdeći da u životu moraju postojati trenuci kada nam se ništa ne događa: samo sjedimo i gledamo svijet, dok svijet gleda u nas u ovo doba.
Irina Govorukha