HEKLANJE

Ugovor o web dizajnu i razvoju u 10 koraka

TEMU APP 100 E KUPON

Ovo nije napisao profesionalni odvjetnik ili bilo tko njemu blizak. Napisao ju je uobičajeni vlasnik uspješne tvrtke za web razvoj koji nema diplomu pravnog fakulteta niti ima dovoljno novca da unajmi odvjetnika da napiše ugovor o web razvoju. Međutim, potreban im je ugovorni sporazum koji će osigurati da će projekt biti dobro opisan i za klijenta i za razvojnog inženjera u pogledu očekivanja od cijelog projekta.

Moram napisati izjavu o odricanju od odgovornosti da se ovaj dokazani ugovor o web razvoju isključivo temelji na iskustvu i poznavanju industrije web dizajna i razvoja. Drugi mogu ove ugovore i sporazume napisati drugačije. Ovaj je članak napisan kako bi pomogao drugima koji žele znati kako početi pisati ugovor o web dizajnu i razvoju u 10 koraka. Dakle, dovoljno je rečeno, prijeđimo na 10 koraka:



1. Opseg usluga:
Započnite s najvažnijim aspektom cijelog projekta. Što ćete točno kao programer učiniti za klijenta? Predstavite opći sažetak od 3-5 rečenica opsega usluge. Hoćete li biti odgovorni za dizajn i programiranje? Kako će se web stranica ažurirati? Tko će biti odgovoran za marketing na kraju projekta? Tko će biti domaćin web stranice kada projekt bude gotov?

2. Cijena i plaćanja
Ovo je područje gdje unaprijed navodite točnu cijenu plaćanja, a uvjeti plaćanja podijeljeni su na rate. Je li projekt naveden po fiksnoj stopi? Je li to satnica i kako se to dokumentira i prati? Hoće li se plaćanja vršiti s određenim postotkom unaprijed kao predujam, a zatim mjesečnim ciklusom naplate ili je to sustav plaćanja povezan s prekretnicama?

3. Trajanje i raskid
Koliko dugo će ovaj sporazumni ugovor biti na snazi? Ako klijent ne želi nastaviti s projektom ¾ puta kroz projekt, kako se može izvući? Koje su kazne i rokovi kada mogu odustati od ugovora? To je posebno važno za ugovore o web razvoju s poduzetnicima i startupima koji mnogo puta imaju sjajnu ideju, neku vrstu nacrta ili poslovnog plana za ono što žele učiniti, ali iz nekog razloga nikad ne završe s projektom. Zatim kao programer morate imati određena prava. Čuvate li sav kod koji ste razvili? Možete li ga dovršiti i zadržati intelektualno vlasništvo nad njim? Mnogi čimbenici mogu ići u ovo područje, ali ono štiti i klijenta i razvojnog programera u slučaju da razvojni programer nikad ne uspije dovršiti projekt ili nastavi kasniti s isporukama, a klijent želi raskinuti odnos.

4. Vlasništvo nad intelektualnim vlasništvom
Jedan aspekt koji treba riješiti je tko će zadržati intelektualno vlasništvo projekta? Obično klijent zadržava svo intelektualno vlasništvo. Ovo područje ističe svo pokriveno intelektualno vlasništvo, kao što je izvorni kod, sve digitalne datoteke, dokumentacija, itd. Intelektualno vlasništvo je vrlo važno za sve projekte web dizajna i razvoja.
5. Povjerljive informacije
Mnogi klijenti žele zadržati sve informacije koje se razmjenjuju u sklopu projekta s razvojnim programerom kao vrlo povjerljive i ne smiju se uopće otkriti. To se mora riješiti u svakom ugovoru u pogledu mjere do koje se informacije mogu otkriti. Može li programer spomenuti da radi za klijenta tijekom projekta drugim potencijalnim klijentima? Mnogi programeri koriste svoj portfelj klijenata kao prodajne alate za druge klijente. Ovo područje mora predstavljati točno ono što se otkriva i koliko dugo. Koliko vremena se informacije čuvaju u tajnosti i tako dalje.

6. Jamstvo i odricanje od odgovornosti
Imati jamstvo na rad koji je razvijen standardno je u većini web projekata. Obično se daje jamstvo od 30 do 90 dana za sav rad da bude funkcionalan i bez grešaka. Sada je ovo područje u kojem mali detalji kao što je pristup klijenta poslužitelju i greškom unose datoteke i vrše promjene greškom utječu na funkcionalnost unutar uvjeta. Razmislite o etiketi na proizvodima koje kupujete kao što su namještaj i madraci. Piše da jamstvo prestaje vrijediti ako otkinete naljepnicu. To je ono što možete riješiti u ovom području. Dat ćete jamstvo na određene uvjete i odredbe s posebnim odricanjem od odgovornosti.

7. Ograničenje odgovornosti
Ovo je područje u kojem razvojni programer otkriva da nije odgovoran za bilo kakve novčane gubitke programera ili druge ekonomske gubitke koji su izravno ili neizravno povezani s razvojem web stranice. Neki manje iskusni klijenti obratit će se programeru kao izvoru neuspjeha njihove web stranice na mreži. Izbjegnite probleme u budućnosti ako nešto ne uspije što je klijent mislio da hoće, posebno stvari koje programer ne može kontrolirati nakon pokretanja web stranice. Također, tijekom samog projekta, ako iz bilo kojeg razloga dođe do financijskog gubitka, to štiti vas kao programera.

8. Odnos stranaka
Provjerite razumiju li klijent i programer kakav je njihov odnos. Je li odnos razvojno partnerstvo? Je li to isključivo odnos tipa rada za najam? Je li to odnos klijenta i dobavljača. Ovo je područje gdje ovo treba istaknuti kako bismo bili sigurni da se poslovni odnos razumije.



9. Traženje/zapošljavanje zaposlenika
Mnogi programeri nikad ne razmisle o tome, ali bilo je slučajeva u kojima su klijenti namamili zaposlenike ili slobodnjake programera tijekom ili nakon završetka projekta. Naravno, ovo ima velike negativne aspekte povezane s tim ako se ovo dogodi. Zbog toga je ovo područje također iznimno važno za iznošenje činjenice da klijent ne može ni na koji način tražiti zaposlenike programera kada je riječ o potencijalnom zapošljavanju ili dodatnim pogodnostima. Odredite i određeno vrijeme za to. Obično je to vrijeme između 2-5 godina.

10. Cjelokupni ugovor
Ovo je završetak dokumenta koji bi u biti trebao reći da cijeli dokument i njegovi atributi potpadaju pod cijeli ugovor i da ga ništa neće zamijeniti. Također, ovo je područje koje će imati ključnog predstavnika klijenta i programera koji će ga potpisati, datirati i objaviti svoje uloge unutar tvrtke. Provjerite jesu li sve izmjene nakon potpisa potpisane inicijalima obiju strana pored izmjene.

Ovih 10 koraka za pisanje uspješnog ugovora i sporazuma o web dizajnu i razvoju pružit će bezbrižnost i klijentu i programeru te otvoriti put poslovnom odnosu od povjerenja.



Neki bi se klijenti mogli iznenaditi kad im se predoči dokument od 2-4 stranice za čitanje i potpisivanje. Nemojte se bojati provesti ih kroz svaku točku i ponovno potvrditi činjenicu da je takav dokument potreban kako bi zaštitio njih kao klijenta i vas kao programera u bilo kakvim neželjenim okolnostima, u isto vrijeme naglašavajući točno koje su svačije obveze. Uz to, ne bi trebalo biti problema i klijent bi trebao biti voljan potpisati dokument. Naravno, ako nisu voljni potpisati dokument, možda je to financijski gubitak za vas kao programera, ali dugoročno će izbjeći glavobolje i još veće financijske gubitke.

Sretno u pisanju vašeg prvog ugovora o web dizajnu i razvoju. Kao i sve stvari, što ih više vježbate u pisanju, one postaju lakše.