HEKLANJE

Usporedbe kreditnih kartica – odabir najbolje ponude

TEMU APP 100 E KUPON

Budući da je dugovanje na vrhuncu svih vremena, mnogi od nas će tražiti ili prijenos trenutnog duga po kreditnoj kartici ili podnošenje zahtjeva za novu kreditnu karticu s više pogodnosti ili nižom kamatnom stopom. Međutim, s mnoštvom ponuda kartica, odluka koja je kartica najbolja za vas može se činiti pomalo zastrašujućom

Slijedi nekoliko korisnih savjeta koji će vam, nadamo se, pomoći da donesete odluku malo lakše i jasnije.



Kartice vjernosti/bonus kartice

Kako se okolnosti ljudi razlikuju, tako se razlikuju i ponude kreditnih kartica. Ako namjeravate podmirivati račun svaki mjesec, kamata na vašoj kartici postaje nebitna jer je nećete morati platiti. Stoga biste trebali razmisliti o kartici koja nudi neki oblik bonusa vjernosti kao što su bodovi koji se mogu iskoristiti, povrat novca ili zračne milje.

Ponude bez kamata

Ove kartice su posebno korisne za one koji ne čiste svoj saldo svaki mjesec. Kupujte kartice koje nude 0% kamata na prijenos stanja i kupnju. Duljina ovih ponuda može varirati, stoga odaberite onu koja odgovara vašim potrebama, tj. namjeravate li karticu koristiti uglavnom za kupnju ili prijenos stanja.

Neke vam kartice dopuštaju do 59 dana za plaćanje kupnje prije nego što vam se zaračunaju kamate, što vam daje malo prostora za plaćanje robe i/ili usluga.

Posebne ponude

Jedan od načina da uštedite novac na dugu po kartici je da iskoristite mnoge ponude prijenosa duga koje nudi većina banaka. Te su ponude obično ekskluzivne za nove klijente i omogućuju vam otplatu duga sa skuplje kartice po nižoj stopi na ograničeno razdoblje.



Gotovina

Iako možete podizati gotovinu s bankomata svojom kreditnom karticom, to je najbolje ostaviti u krajnjem slučaju jer ćete tu povlasticu, iako prikladnu, platiti visokom kamatnom stopom.

Plus bodovi



Korištenje plastike za plaćanje skupih predmeta kao što su nakit, električna oprema ili roba kupljena online, daje vam osjećaj zaštite potrošača, tj. prema Zakonu o potrošačkom kreditu, kartična kuća je odgovorna (kao i prodavač navedene robe ili usluga ) ako postoji kršenje ugovora.

Ovo je posebno zgodno ako roba ili stigne s greškom/oštećena ili uopće ne stigne zbog, na primjer, propasti dobavljača. Ako bi se dogodio bilo koji od ovih scenarija, potrošeni biste novac trebali vratiti na svoju kreditnu karticu.

Troškovi



Većina kartica će vam naplatiti naknadu ako ne platite svoju mjesečnu otplatu na vrijeme, s kaznama obično oko 20 £. Također ćete imati troškove ako prekoračite postavljeni kreditni limit. Postavljanjem izravnog zaduženja za plaćanje mjesečne uplate eliminirat ćete mogućnost kašnjenja s mjesečnom uplatom i time izbjeći neugodne troškove.

Koju karticu onda?

Odlučivanje za koju kreditnu karticu podnijeti zahtjev zapravo ovisi o vašim osobnim okolnostima i zahtjevima.

Ako, primjerice, namjeravate obaviti ozbiljnu kratkoročnu kupovinu, prikladnija bi bila kartica koja nudi, recimo, šest mjeseci bez kamata na kupnju.

Ako unaprijed znate da nećete moći podmiriti stanje u kratkom roku, onda bi kartica koja nudi nisku stopu za cijeli životni vijek bila prikladna jer ćete u usporedbi s karticom uštedjeti mnogo na plaćanju kamata koji pribjegava višoj stopi nakon isteka ponude.

Ako ste u mogućnosti podmiriti svoj saldo svaki mjesec, tada bi bilo najpametnije odabrati karticu koja nudi nagrade, kao što je povrat novca za kupnju.