HEKLANJE

Velika razmatranja za vlasnike naziva domena

TEMU APP 100 E KUPON

Kako imena domena nastavljaju izlaziti na površinu, raste broj ljudi koji su se angažirali u nabavi, kupnji i posjedovanju imena domena. Ovaj događaj stoga dovodi do povećanja broja vlasnika imena domene. S obzirom na takvu činjenicu, Međunarodna korporacija dodijeljenih imena i brojeva ili ICANN sa svojom Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) i Zakonom o zaštiti potrošača protiv cybersquattinga (ACPA) nedavno predstavlja ozbiljnu opasnost za nedužne vlasnike naziva domena.

Dakle, pojavio se niz razmatranja za vlasnike naziva domena kako bi izbjegli gubitak naziva svojih domena. Jedno od razmatranja na koje bi vlasnici imena domena trebali obratiti pozornost kako bi smanjili opasnost od gubitka naziva svoje domene jest registracija zaštitnog znaka koja odgovara nazivu njihove domene. Ovaj proces nije previše težak s obzirom na činjenicu da neke od zemalja danas pružaju ovu uslugu i to zapravo nije propisano zakonom za zapošljavanje tvrtke sa zaštitnim znakom.



Slijedeći takvo razmatranje za dobrobit nevinih vlasnika imena domena je čin ažuriranja Whois informacija. Ovo se smatra vrlo važnim budući da postoje neki slučajevi u kojima sud ili UDRP sud koji je presudio protiv određenih vlasnika imena domene temelji svoju prosudbu na temelju nepotpunih ili zastarjelih Whois informacija. A nakon takvog poteza, vlasnici naziva domena također bi trebali provjeriti podatke o Whois i sustavu naziva domena ne samo jednom nego uvijek.

Budući da je čest slučaj da većina vlasnika imena domena ne plati svoje naknade za registraciju i zbog toga izgube svoje nazive domena, stoga je potrebno da vlasnici imena domena plate takve naknade za registraciju kako bi nazivi svojih domena održali u funkciji i ispravno do danas. Jedna od glavnih potpora ovoj činjenici je da će Whois informacije o određenim vlasnicima naziva domena koje su zastarjele samo dovesti do situacije u kojoj njihova naknada za registraciju imena domene nikada ne stigne do njih.

I konačno, u slučajevima kada netko kontaktira vlasnike naziva domena u vezi s njihovim nazivima domena, važno je da budu svjesni da, bez obzira na to koliko narodno ili prijateljski može biti pismo od nekoga tko pita njihove nazive domena, svi odgovori vlasnika naziva domena koji zbog mogućih grešaka vjerojatno može uzrokovati tužbu ili UDRP žalbu iskorištavanjem greške vlasnika imena domene. No, ako vlasnici naziva domena stvarno prime pritužbu u vezi s UDRP-om, onda je pravo vrijeme za odgovor na pritužbu, budući da su većina UDRP odluka protiv vlasnika imena domene zadane odluke, odnosno kada vlasnik imena domene nije odgovorio na pritužba.