HEKLANJE

Zašto brojanje kalorija ne funkcionira?

Strategije prebrojavanja kalorija već su dugo zastarjele. Prije stotinu godina stručnjaci su znali zašto to nije uspjelo. Postoji značajna mana u jednadžbi tjelesne energetske ravnoteže: ona kaže da je tjelesna masnoća broj potrošenih kalorija umanjen za broj potrošenih kalorija. Ali to nije slučaj.
Zašto brojanje kalorija ne funkcionira?
Zašto je brojanje kalorija beskorisno? Naše tijelo ne sagorijeva kalorije. Probavni sustav ih obrađuje, a tijelo ih po potrebi troši. A ljudsko tijelo nije štednjak za „sagorijevanje“, biokemijski mehanizmi povezani s probavom hrane puno su složeniji. A minus metode kalorija je što ne uzima u obzir koliko energije određeni proizvod daje tijelu i osobne potrebe tijela za određenim vitaminima i mineralima.
Neuspjeh pri brojanju kalorija
Pitanje je: dobivaju li sve kalorije jednako težinu? Odgovor je negativan.
Nisu sve kalorije jednake
Kalorije čokolade nisu uopće iste kalorijama cvjetače. Ovo je zdrav razum. Ali mi se pokušavamo pretvarati da su isti. Međutim, nije riječ o kalorijama, već o našem hormonalnom odgovoru na te kalorije, koji se vrlo razlikuje ovisno o hrani koju jedemo. Ali hormonalni odgovor ovisi i o mnogim drugim čimbenicima.
Kalorije su vrlo jednostavna mjera i mnogima su vrlo privlačne. Napokon, na taj način ne povezujemo svu hranu samo jednom univerzalnom mjernom jedinicom. Uz to, ovu jedinicu povezujemo s vježbom. Ova je teorija vrlo prikladna za tvrtke koje, primjerice, prodaju pića zaslađena šećerom. Oni mogu reći sljedeće: “Ako ste vježbali u teretani, možete sigurno piti slatka pića, jer ste upravo vježbali učinkovito.” Ali je li u redu?
Zašto brojanje kalorija ne funkcionira?
Jednadžba energetske bilance
Međutim, postoji značajna mana u jednadžbi tjelesne energetske ravnoteže: ona kaže da je naša tjelesna masnoća broj potrošenih kalorija umanjen za broj sagorijenih kalorija. Stoga možemo pretpostaviti da ako smanjimo količinu kalorija koje pojedemo, možemo smanjiti količinu masti. Ali to nije sasvim točno. Jednadžba to ne govori. Kao što vidimo, ima dvije varijable: potrošene kalorije i sagorijevane kalorije. Pitanje je, ako smanjite unos kalorija, hoće li vaše tijelo koristiti jednaku količinu kalorija kao i prije? Naravno da ne. Stručnjaci to znaju više od 100 godina.
1917. provedena je posebna studija. Regrutovani su dobrovoljci koji su smanjili unos kalorija za oko 30%. Zatim su izmjerili osnovnu brzinu metabolizma (količinu kalorija koje je njihovo tijelo sagorjelo svaki dan). A stručnjaci su otkrili da su tijela ispitanika smanjila trošenje kalorija za istih 30% . Stoga, ako smanjite unos kalorija za 30%, a tijelo koristi 30% manje kalorija, tada nećete moći izgubiti niti gram masti. Ali ovo je bila cijela poanta – riješiti ga se.
Neuspjeh teorije brojanja kalorija leži u činjenici da količina potrošenih i potrošenih kalorija nisu dvije neovisne količine. Sinhrono se podižu ili spuštaju. A ako se usredotočite samo na brojanje kalorija, to će vas dovesti do neuspjeha u pokušaju mršavljenja.

TEMU APP 100 E KUPON

Više o implantatima za dojke

Implantati za grudi koriste se kako bi ženama olakšali postizanje željene veličine i oblika grudi. Mnoge žene diljem svijeta nezadovoljne