HEKLANJE

Uzrokuje li vaša prehrana bore?

Starenje je prirodan slijed života, no mnogi od nas ne mogu se s njim suočiti elegantno. Sijeda kosa, opuštena koža i ružne bore nuspojave su procesa starenja. Svatko od nas mrzi bore i želio bi da se nikada ne pojave, ali starenje i naborana koža su neizbježni. Koliko god očajno zvučalo, postoje dostupna rješenja za odgađanje starenja i bora.

Što su bore?



Bore se odnose na one tanke i naborane linije koje se pojavljuju na mekšim dijelovima našeg tijela poput lica, vrata i ruku i rezultiraju opuštenom kožom zbog smanjene elastičnosti kože.

Jeste li podložni borama?

Uz prirodni proces starenja, izlaganje suncu, vjetru i okolišu uzrokuje pojavu bora kod mnogih ljudi u određenoj dobi. Ali postoje i drugi koji su skloniji napadu bora u ranoj dobi zbog genetskih čimbenika, načina života i izbora ponašanja. Osobe izložene UV zračenju sunčeve svjetlosti, bilo zbog profesije ili mjesta stanovanja, kao i teški pušači posebno su skloni ranom razvoju bora.

Osobe svjetlije puti iskuse preuranjenu pojavu bora, dok su one s tamnijom puti manje sklone njihovom razvoju. Zbog veće prisutnosti melanina, kože ove druge skupine imaju smanjenu razinu prodiranja UV zraka sunčevog svjetla. Nagli gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju također uzrokuje razvoj bora zbog gubitka masnih stanica.

Slobodni radikali i pojava bora

Oštećenje slobodnih radikala smatra se jednim od najvažnijih izvora oštećenja kože i pojave bora. Ovi slobodni radikali ozbiljno oštećuju kožu razbijanjem potpornih struktura kože. Smanjuju elastičnost kože, gubi se elastičnost kože i počinje proces starenja.

Antioksidansi su namijenjeni smanjenju štete uzrokovane slobodnim radikalima. Kada je antioksidativna zaštita u našem tijelu neadekvatna, slobodni radikali uzrokuju štetu. Aktivnosti slobodnih radikala mogu se neutralizirati antioksidansima koji obiluju vitaminima A, C i E, beta karotenom, selenom, cinkom i još mnogo toga.



Tako konzumacijom hrane i vitamina bogatih antioksidansima te primjenom proizvoda za njegu kože bogatih antioksidansima možete zaustaviti proces boranja kože.

Kako se boriti protiv bora

NAPOMENA: Uvijek se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom prije uvođenja bilo kakvih novih dijeta, terapija i/ili provođenja bilo kakvog režima ili postupaka za njegu kože, osobito ako već imate problema s kožom i/ili ste skloni osipima i/ili imate osjetljivu kožu i/ili ste alergični na određene sastojke koji mogu biti uključeni u formulacije za njegu kože ili su alergični na bilo koju prirodnu ili sintetičku komponentu koja se može spomenuti.



Postoji više od jednog načina za borbu protiv neželjenih bora i nabora na vašoj koži.

Kao što je gore spomenuto, lokalne kreme i losioni bogati antioksidansima, vitaminom A i retinolom daju bolje rezultate u prikrivanju bora. Također, dodaci posebno bogati vitaminom E i vitaminom C izvrsno djeluju na vraćanje izgubljene elastičnosti kože. Vitamin K (oprez ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi) također se popularno koristi u liječenju bora. Također, hormonska nadomjesna terapija pomaže vratiti zdravu kožu kod žena u postmenopauzi.

Savjeti za prevenciju bora
Bolje spriječiti nego liječiti.
– Koristite losione za zaštitu od sunca svaki put kad izađete na sunce.
– Nosite sunčane naočale i koristite kišobran ili šešir.
– Nosite zaštitnu odjeću.
– Jedite puno voća i povrća bogatog antioksidansima.



TEMU APP 100 E KUPON