HEKLANJE

10 savjeta za poboljšanje vaših kreditnih izvješća

TEMU APP 100 E KUPON

Kredit je nešto što neki shvaćaju olako ili o čemu malo razmišljaju dok nije stvarno potreban. Postoji 10 stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da je vaš kredit uvijek u dobrom stanju i da će vam biti dostupan kada zatreba.

1) Plaćajte svoje račune na vrijeme. Dosljedna povijest pravovremenih plaćanja uvelike će poboljšati vaš kreditni profil i stoga će vas zajmodavci učiniti poželjnijima. U mnogim slučajevima, dobra povijest plaćanja u vašim kreditnim izvješćima također će rezultirati boljim kamatnim stopama.



2) Ako je moguće, platite svoj račun u cijelosti svaki mjesec. To će vam pomoći da uštedite novac na financijskim troškovima, posebno na kreditnim karticama s visokim kamatama, i učinit će vaša kreditna izvješća još boljim.

3) Izbjegavajte saldo veći od 50% vašeg ukupnog kreditnog limita na bilo kojoj kreditnoj kartici.

4) Ako primijetite bilo kakve netočne podatke na svojim kreditnim izvješćima, odmah ih osporite u pisanom obliku kod kreditnog ureda. Također bi vam moglo pomoći da izravno kontaktirate vjerovnika, obavijestite ga o netočnim informacijama i zatražite da ih ispravi s kreditnim uredom i na svakom od vaših kreditnih izvješća.

5) Ako ste nedavno podnijeli zahtjev za bankrot, počnite obnavljati svoj kredit bilo osiguranom kreditnom karticom ili onom za koju se zna da je pogodna za bankrot. Potonje često zahtijeva veću kamatu, ali vaš će kreditni rezultat početi rasti nakon tri mjeseca stalne povijesti plaćanja koja je navedena u vašim kreditnim izvješćima.

6) Ako imate stare račune koji su navedeni kao otvoreni, ali su zapravo zatvoreni, nazovite vjerovnika i pošaljite pismo kreditnom uredu. Često vjerovnici jednostavno nikad ne prijave da je račun zatvoren kod kreditnih ureda. Ako u svom izvješću imate puno raspoloživih kredita, potencijalni zajmodavci mogu se zapitati zašto vam je potreban sav ovaj otvoreni kredit i koji su vaši planovi za njegovu upotrebu. Velik broj očigledno otvorenih računa s nultim stanjem može vas staviti u kategoriju visokorizičnog zajma ako zajmodavac posumnja da planirate značajno povećati teret duga neiskorištenim kreditom.

7) Izbjegavajte pretjerano podnošenje zahtjeva za kredit jer to može smanjiti vašu kreditnu ocjenu zbog višestrukih upita.

8) Koristite svoje kreditne kartice samo za nužne potrebe i izbjegavajte trošenje više nego što biste mogli vratiti u roku od šest mjeseci.



9) Ako vaše kreditne kartice imaju pretjerano visoke kreditne limite koje nikada ne namjeravate koristiti, nazovite vjerovnika i zatražite da smanje vaš kreditni limit na iznos koji vam odgovara. Ovo ne samo da će smanjiti iskušenje prekomjernog trošenja, već će također spriječiti potencijalne zajmodavce da vide da imate mnogo raspoloživih kredita i posumnjaju da se planirate ozbiljno zadužiti.

10) Najbolji način da poboljšate svoja kreditna izvješća je da svakih šest mjeseci pregledate podatke podnesene svakom od tri glavna kreditna ureda. To uključuje TransUnion, Experian i Equifax. Besplatna kopija kreditnih izvješća može se dobiti svakih 12 mjeseci na AnnualCreditReport.com

Šutnja

Jednom davno postojala je Šutljiva djevojka. Od djetinjstva je naučila: šuti, inače će biti kažnjeni, biti tiši od vode i