HEKLANJE

Kad banka kaže “ne”

TEMU APP 100 E KUPON

Faktoring se prakticira stoljećima. Rimljani su prodavali mjenice uz diskont kao i Feničani. Riječ faktor dolazi iz latinskog, jezika Rima. To znači “učiniti” ili “napraviti”. Hodočasnikova putovanja u Ameriku financirala su predujmovi Faktora koji je osigurao sredstva za plaćanje putovanja. Hodočasnici su novac vratili zaradom iz Amerike. Faktoring je do danas iznimno uobičajena poslovna praksa u Europi, dok mnogi američki poslovni ljudi za njega nisu nikada čuli.

Faktoring je prodaja vaših potraživanja za gotovinu u odnosu na čekanje od 30-60 ili 90 dana da vaš klijent plati. Kada faktoring tvrtki date kopije svojih faktura, faktoring tvrtka koristi vaše fakture za davanje zajma vašoj tvrtki. To je jednostavan proces i može se automatizirati nakon prve transakcije. Kredit nije problem kada se daju zajmovi za potraživanja ili financiranje. Financijske tvrtke gledaju kreditnu povijest dobavljača, a ne vašu! Ovo je izuzetno dobro za mala i srednja poduzeća koja posluju manje od dvije godine.



Moje prvo iskustvo s faktoringom steklo je kada je jedan od mojih klijenata porezne uprave jedne godine završio s velikom poreznom obvezom. Vodio je malu tvrtku za prijevoz kamiona i imao je vrlo malo problema s porezima. Međutim, zbog naglog naleta rasta u posljednjih pola godine poslovao je 2 do 3 puta više. Budući da nije imao dovoljno otpisanih poreza, njegova je porezna obveza stvarno teško pogođena. Zapravo je imao ozbiljnih problema s protokom novca zbog neplaniranog rasta!

Razgovarali smo o situaciji, njegovi su porezi završeni i budući da je unajmio nekoliko kamiona kako bi izdržao opterećenje posla, mogli smo koristiti trošak najma kao otpis. Ali još je postojao porez na samozapošljavanje i nema sumnje da je imao povećanje poslovnih prihoda.

Nisam ništa rekao, ali sam bio zabrinut za njegovu uplatu za pripremu poreza. Znao sam da ima problema s protokom novca i porezni račun nije pomogao. Zatim mi je rekao za fakture u vrijednosti od 30.000 dolara. Budući da fakture nisu bile plaćene, nisu bile uključene u njegov prihod za tu godinu pa nisam imao pojma da ima fakture u tom iznosu. Zapravo, računi su bili razbacani po njegovom stolu.

Otišao sam na internet i počeo istraživati “fakture”. Nikad prije toga nisam razumio faktoring, ali sam čuo za njega. Nismo morali faktorizirati fakture mog klijenta jer je nazvao tvrtku s kojom je surađivao, objasnio situaciju i oni su mu odmah platili 50% fakture, a nedugo nakon toga ostatak.

Već sam istraživao “Faktoring” ili financiranje potraživanja i kao porezna osoba uvijek sam tražio načine da pomognem svojim klijentima da plate porez što je prije moguće, osobito ako su dugovali porez zaposlenicima.

Postavio sam oglas na internet i za nekoliko dana me nazvao CPA. Imao je klijenta koji je uvozio kulinarske proizvode iz inozemstva. Morali su uzeti u obzir prilično veliku fakturu. Nazvao sam jednu od faktoring kompanija i objasnio situaciju. Tvrtka za faktoring organizirala je njegovu tvrtku da izvrši narudžbenicu od njegovog dobavljača u inozemstvu. Nakon što je narudžbenica postavljena, uzeli smo u obzir fakturu. Klijent je primio više od 90% iznosa fakture u roku od nekoliko dana. Zatim je ponovio dogovor još 3 ili 4 puta!

Financiranje narudžbenice malo je teže dobiti od financiranja potraživanja, međutim, financiranje narudžbenice je od velike pomoći za tvrtke koje obavljaju velike kupnje i preprodaju trećoj strani.



Naplata dugova

Ako imate kreditnu karticu, možda ste se više puta čuli s utjerivačima dugova koji su vas podsjetili da kasnite s

O mrtvim web stranicama

Jeste li ikada čuli za ‘mrtve web stranice’? Riječ je o web stranicama koje nakon nekog vremena završe svoj život

Jao! U E-commerce Taxlandu

Pokušavajući se pridržavati poreznih zakona za svoje e-poslovanje, možete se naći u situaciji da padnete u zečju rupu, prođete kroz