HEKLANJE

Mogućnosti uklanjanja dlačica – trajno i privremeno

TEMU APP 100 E KUPON

Mnogi smatraju da je uklanjanje neželjenih dlačica samo kozmetička briga. Međutim, učinci neželjenih ili neuglednih dlaka na licu ili tijelu mogu rezultirati dalekosežnim emocionalnim i/ili društvenim problemima. Ovdje ćemo pogledati nekoliko različitih metoda uklanjanja dlačica, privremenih i trajnih.

Dlačice se mogu privremeno ukloniti depilacijom ili epilacijom. Depilacijom se uklanja dlaka iznad površine kože, a epilacijom se uklanja cijela dlaka uključujući i onu ispod površine kože.



Najistaknutije metode depilacije su brijanje, depilacije i trenje. Brijanje se obavlja ručno ili ručnom brijačom ili električnim aparatom za brijanje. Depilatori su kreme ili losioni koji otapaju dlačice upotrebom kemikalija. Trenje koristi alat s grubom površinom za uklanjanje dlaka s kože.

Epilacija je dugotrajnija od depilacije i može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Epilacija se vrši pincetom, depilacijom, šećerom, koncem ili rotirajućim epilatorima. Pinceta se izvodi ručno i sastoji se od čupanja pojedinačnih dlačica s korijenom. Kod depilacije, sloj vrućeg ili hladnog voska nanosi se na kožu, a zatim se brzo skida trakama tkanine. Šećeranje je slično depilaciji voskom, ali umjesto voska koristi se “šećerna”, ljepljiva tvar. Threading je metoda uklanjanja dlačica pomoću upletenog konca koji hvata dlake dok se mota naprijed-natrag po koži. Rotacijski epilatori su pribor koji hvata dlačice i čupa ih iz korijena. Rotirajući epilatori često su električni ili na baterije i učinkovitiji su od pinceta jer uklanjaju mnogo dlačica odjednom.

U potrazi za trajnijim uklanjanjem dlačica, postoji nekoliko opcija koje imaju različite stupnjeve uspjeha. Postoji niz dostupnih metoda koje koriste kemikalije, električnu energiju ili oboje.

Najcjenjenija od ovih trajnih metoda je elektroliza. To je “najtrajnija” od svih metoda kada se pravilno izvodi. Metalna sonda tanka poput dlake umetne se u folikul dlake bez probijanja kože. Zatim se električni impuls šalje kroz sondu do folikula, što zapravo ubija folikul tako da više ne može proizvoditi kosu.

Sljedeća najuspješnija metoda uklanjanja dlačica je laser. Iako su neki ljudi prijavili trajno smanjenje dlačica, ne zna se mnogo o tome koliko dugo smanjenje obično traje ili koliko često je smanjenje doista trajno.

Kod laserskog uklanjanja ili smanjenja dlačica, određena valna duljina svjetlosti prenosi se iz ručnog štapića u kožu. Tamni pigment u kosi privlači lasersko svjetlo. To uzrokuje oštećenje folikula dlake tako da je rast nove kose smanjen ili nepostojeći. Nema oštećenja okolne kože. Čini se da tamne dlake imaju veću stopu uspjeha u uklanjanju. Svjetlija kosa nema toliko pigmenta da privuče svjetlost.

Također postoje različite metode ograničavanja rasta dlačica korištenjem lijekova na recept. O ovim metodama potrebno je razgovarati s liječnikom, a za većinu je potreban liječnički recept. Postoji niz oralnih lijekova kao i lokalnih lijekova koji se mogu koristiti s različitim stupnjevima uspjeha u uklanjanju neželjenih dlačica.



Ako osoba odabere trajnije načine elektrolize ili laserskog tretmana, trebala bi provesti neko vrijeme istražujući dostupnost svakog od njih u svom području. Zatim bi trebali kontaktirati nekoliko različitih klinika i prikupiti što više informacija. Uvijek je dobra ideja provjeriti čistoću ustanove i osoblja u uredu ili klinici. Osoblje bi trebalo biti ljubazno i dobrodošlo na pitanja.

Zatražite cijene i mogućnosti plaćanja. Dobijte pisani primjerak svih jamstava koje klinika može dati u vezi s rezultatima i uvijek nabavite primjerak obrasca za konzultacije. Posjetite nekoliko mjesta koja nude elektrolizu ili laser prije nego što donesete odluku. I liječnici su u biti prodavači i žele vaš posao. Provjerite jeste li upoznati i osjećate li se sa svime što je uključeno prije nego što nastavite s liječenjem.

Temelji ljepote

Većina nas je čula staru izreku: “Ljepota je samo duboka.” Pa nije baš istina. Ljepota je vanjska manifestacija dobrog zdravlja,