HEKLANJE

Naplata dugova i zakon | Znati svoja prava

TEMU APP 100 E KUPON

Ako dugujete novac agenciji za naplatu dugova ili utjerivaču dugova, morate znati što oni mogu, a što ne mogu učiniti kako bi naplatili novac koji im dugujete. Vi imate obvezu platiti ono što dugujete, a utjerivači imaju obvezu poštivati zakon i ne uznemiravati vas kod kuće ili na poslu.

Zakon o poštenoj naplati dugova primjenjuje se na one koji naplaćuju dugove vjerovnicima za osobne, obiteljske i kućanske dugove. To uključuje zajmove za automobile, hipoteke, teretne račune i novac za medicinske račune. Utjerivač dugova je netko tko je angažiran da naplati novac koji dugujete.



U roku od pet dana nakon što vas utjerivač prvi put kontaktira, utjerivač vam mora poslati obavijest s imenom vjerovnika, koliko dugujete i što trebate poduzeti ako smatrate da ne dugujete novac.

Ako dugujete novac ili njegov dio, obratite se vjerovniku kako biste dogovorili plaćanje.

Ako smatrate da ne dugujete novac, obratite se vjerovniku pismenim putem i pošaljite kopiju agenciji za naplatu s pismom u kojem im kažete da vas ne kontaktiraju. Utjerivač dugova ne smije:

Kontaktirati vas u nerazumno vrijeme, na primjer, prije 8 ujutro ili nakon 21 sat, osim ako se ne slažete;

Kontaktirajte vas na poslu ako utjerivaču kažete da vaš poslodavac ne odobrava;

Kontaktirati vas nakon što napišete pismo u kojem im kažete da prestanu—osim da vas obavijeste ako kolekcionar ili vjerovnik planira poduzeti određenu radnju;

Obratite se svojim prijateljima, rodbini, poslodavcu ili drugima—osim da saznate gdje živite i radite;



Uznemiravati vas prijetnjama da će vam nauditi, vulgarnim jezikom ili ponovljenim telefonskim pozivima;

Dajte lažnu izjavu ili tvrdite da ćete biti uhićeni; ili

Prijetiti da će vam se novac oduzeti od plaće ili da će vas tužiti—osim ako agencija za naplatu ili vjerovnik to ne namjerava učiniti i ako je to zakonito.



Imate odgovornost platiti sve dugove koje dugujete. Agencije za naplatu dugova također imaju odgovornost odnositi se prema svojim klijentima s poštovanjem i pridržavati se zakona.

Ako vas uznemirava agencija za naplatu potraživanja, obratite se vlastima i prijavite ih.

Provjerite svoje otiske

Vlada Britanijom, Britanija vlada …….. kreditnim karticama? Biste li se iznenadili da čujete da smo vodeći u svijetu po broju