HEKLANJE

Premladi da biste imali kreditnu karticu?

TEMU APP 100 E KUPON

Sada je kreditna kartica nešto bez čega nijedan Amerikanac ne može. Kreditne kartice vam olakšavaju život, nema potrebe da nosite mnogo gotovine u novčaniku, korištenje kreditne kartice znači imati velike mogućnosti. To je dobro poznata činjenica.

I kakva šteta što se mladi Amerikanci ispod 18 godina ne mogu prepustiti tako jednostavnom svakodnevnom užitku kao što je posjedovanje kreditne kartice. Općenito, potrošači moraju čekati dok ne navrše 18 godina, tek tada mogu podnijeti zahtjev za kreditnu karticu.



Ali djeca rastu mnogo brže nego što se čini. A neki od njih do 16-17 postanu sasvim zreli. Imaju honorarni posao, zarađuju i sasvim je jasno da do ove dobi imaju neke potrebe. Posjedovanje kreditne kartice moglo bi im pružiti više mogućnosti i naučiti ih kako upravljati novcem na razuman način.

Međutim, mladi imaju neke alternative za dobivanje vlastite kreditne kartice.

Prva opcija koju imaju je da budu dodani na račun kreditne kartice odrasle osobe kao ovlašteni korisnik. Ako želite da vaš sin ili kćer imaju pristup vašem računu, morate se obratiti izdavatelju i zatražiti dodavanje ovlaštenog korisnika.

U tom slučaju vaše dijete dobiva zasebnu plastiku s istim pristupnim kodom kao i vi i može trošiti vaš novac.

Druga opcija za mlađe je da zamole odraslu osobu da im postane supotpisnik, što znači da supotpisnik dijeli odgovornost s mladim potrošačem. Supotpisom se osoba obvezuje vratiti novac ako mlađa nije u mogućnosti.

Ali oba su slučaja puna opasnosti. Prvo, mladi potrošač, budući da je financijski nezreo i ponekad ne može adekvatno procijeniti svoje financijske mogućnosti, mogao bi oštetiti kredit osobe koja mu pomaže s karticom. Drugo, svaki pogrešan financijski korak može naškoditi kreditnoj sposobnosti mlade osobe.

Kako bi spriječili takve pogreške roditelji su prvi koji svoju djecu uče osnovama korištenja kreditnih kartica. Djeci biste trebali objasniti što je kamata i naknada za karticu, što se događa ako vaše dijete prijeđe limit ili zakasni s plaćanjem. Trebali biste im pomoći da shvate da će ono što naplate kreditnom karticom morati vratiti i da uvijek trebaju plaćati više od minimalnih mjesečnih uplata.



Također možete reći svojoj djeci da je kreditna kartica za neke ozbiljnije troškove od džeparca koji imaju. Pomozite im da se snađu u velikom izboru kreditnih kartica.

Dobro je ako svoju djecu podsjetite da trebaju biti vrlo oprezni sa svojim kreditima. Recite im da bi trebali pokušati potrošiti onoliko novca koliko mogu vratiti do kraja mjeseca, uz nekoliko iznimaka. Godišnji odmor, primjerice, treba vratiti u roku od 12 mjeseci.

Dakle, ako malo vremena posvetite edukaciji svoje djece u sferi upravljanja novcem, ako im pomognete da razumiju sustav rada kreditnih kartica, vaši potomci će biti dobro upoznati sa svime što se tiče kreditnih kartica. A pod vašim budnim okom moći će pobjeći zamkama koje bi ih mogle čekati.



Stručnjaci pretpostavljaju da je najbolji način da mladi ljudi nauče kako se nositi s kreditnom karticom dobivanje kreditne kartice s niskom kreditnom linijom. U ovom slučaju vaše će smjernice i možda financijska pomoć pomoći vašoj djeci da postanu “prizemljeni vlasnici kartica”.